Világrekordot döntött a Chosen: soha nem fordítottak még le tévésorozatot ennyi nyelvre
Nem semmi
Világrekordot döntött a Chosen: soha nem fordítottak még le tévésorozatot ennyi nyelvre

Facebook/The Chosen

2024. 05. 15.
„A fordításnak szépnek is kell lennie” - fogalmazott Stan Jantz, a sorozat szinkronizálásáért, illetve a feliratozásért felelős Come and See vezérigazgatója. Szerinte ez a munka „legalább annyira művészet, mint tudomány”.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A vállalat mostanáig 50 nyelvre szinkronizálta le illetve feliratozta a The Chosent, ami bár önmagában is hatalmas lépést jelent, de a csapat egyáltalán nem áll meg itt. Tervei között szerepel, hogy további 550 nyelven is elérhetővé teszik az alkotást, hogy minél több emberhez eljusson Jézus Krisztusnak a sikerszériában feldolgozott története.

Ami az 50-es számot illeti, ennyi nyelvre még egyetlen tévéműsort sem fordítottak le. Az a jellemző ugyanis, hogy kevés műsort szinkronizálnak néhány tucat nyelvnél többre, annak ellenére, hogy mostanra a streamingszolgáltatások globális térnyerésének köszönhetően drámaian megnőtt a szinkronos műsorok nézettsége. És ezen a feliratozás sem segít sokat. A "szinkronhiány" hátterében az áll, hogy a szinkronizálásból nem sok üzleti haszon származik, így ha egy céget csak a profit mozgat, akkor nem adja a fejét hasonló munkára. De nem ez volt a helyzet a Come and See nonprofit szervezettel. Esetükben a fordítás és ezen keresztül az evangéliumi üzenet terjesztésének ügye fontosabb volt a pénznél.

Összehasonlításképpen: a David Hasselhoff és Pamela Anderson főszereplésével készült Baywatchot is „csupán” 34 nyelvre fordították le. Ez volt a rekord egészen addig, amíg a Come and See el nem kezdett dolgozni A kiválasztottak szinkronizált változatain, amely már magyar nyelven is elérhető.

Erről itt írtunk részletesen.

(Christianity Today / Hetek)

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!