Videó: a Bermuda-háromszögben találtak rá búvárok a 37 éve felrobbant Challenger darabjaira
Videó: a Bermuda-háromszögben találtak rá búvárok a 37 éve felrobbant Challenger darabjaira

Forrás: Youtube/HISTORY

2022. 11. 11.
Éppen a History Channel új műsorának a forgatása zajlott Florida partjainál, és a búvárok második világháborús leleteket kerestek az óceán mélyén, amikor nem várt felfedezést tettek.

A búvárok megtalálták az 1986-ban felrobbant Challenger eddig elveszett darabját, mely az amerikai űrhajó első olyan alkatrésze, ami 1996 óta előkerült, hiszen ekkor mosta partra a víz a szerkezet néhány részét Floridánál.

Mike Barnette, az egyik búvár a mai napig tisztán emlékszik, hogy tinédzser korában a tévében nézte, ahogy a Challenger a magasba emelkedik, majd darabjaira hull. A baleset során az űrhajó mind a hét utasa meghalt.

A History Channel kutatói azért utaztak a Bermuda-háromszög térségébe forgatni, hogy megkeressenek egy második világháborús hajóroncsot és egy óceánba zuhant repülő maradványait. Az első merülés alkalmával annyira rosszak voltak a látási viszonyok, hogy a búvároknak csak azt sikerült megállapítaniuk, hogy egy sokkal modernebb jármű darabját találták meg.

A második alkalommal sikerült a kutatóknak egy darabot kiemelniük a vízből és elvinni Bruce Melnick korábbi asztronautának, aki azonnal megállapította, hogy a Challenger egyik darabját találták meg a búvárok, hiszen még láthatóak voltak azok a burkolóanyagok rajta, melyekkel az űrhajót a hőtől védték.

A NASA megerősítette, hogy a felfedezett darabok valóban a Challengerből származnak.

(CNN / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!