Vérvörössé vált egy Holt-tengerhez közeli kis tó vize, egyelőre nem tudni, miért
A tudósok szerint alga, vasoxid vagy hozzáadott kémiai anyagok okozhatják a szokatlan jelenséget
Vérvörössé vált egy Holt-tengerhez közeli kis tó vize, egyelőre nem tudni, miért

Forrás: Twitter/Hananya Naftali

2021. 09. 13.
A napokban fedezték fel, hogy egy Holt-tengerhez közel fekvő tó vize furcsa vöröses színt vett fel. A jordán vízügyi minisztérium szakértőket küldött a helyszínre, hogy mintákat vegyenek, és kinyomozzák, mi is állhat a szokatlan jelenség mögött. Geológusok szerint a vörös színt algák, vasoxid vagy egyéb kémiai anyagok okozhatják.

Helyi lakosok számos felvételt osztottak meg a kis tóról a közösségi médián, azon törve a fejüket, vajon mi állhat a háttérben. 

Bár a vörössé váló víz az egyiptomi bibliai csapásokat idézheti fel sokakban, a jordán tudósok szerint a mögöttes ok sokkalta inkább természetes, mint természetfeletti. 

Szakhr Al-Nuszur, a Jordán Geológusok Szindikátusának elnöke az Al Ghad jordán híroldalnak úgy nyilatkozott, hogy azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a vörös színt alga, vasoxid, vagy emberek által hozzáadott kémiai anyag vezetett a színváltáshoz. 

A vízügyi miniszérium szóvivője, Omar Szalama nyilatkozatában leszögezte, hogy az érintett tó kicsi, és teljesen elkülönül a Holt-tenger vizeitől. A jelenség okait kutató vizsgálat eredményeit várhatóan a következő napokban hozzák nyilvánosságra.

Az izraeli Természetvédelmi Társaság szerint tavaly az Alexander folyó vált vérvörös a ciszjordániai vágóhidakból származó vér miatt.

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!