Versenyfutás az idővel: új törvénnyel tartanák távol a hatalomtól Netanjahut
Nem lehetne köztörvényes vádlott miniszterelnök-jelölt
Versenyfutás az idővel: új törvénnyel tartanák távol a hatalomtól Netanjahut

Illusztráció - 2021-es választási plakát.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 27.
Elfogadta az izraeli parlament szavazásra bocsájthatónak ítélte a "vádlott-törvényt", amely megtiltja, hogy köztörvényes vádlottat kormányfőnek lehessen jelölni.

A törvényről várhatóan előzetes olvasatban szavaz majd az izraeli parlament. Naftali Bennett bejelentette, hogy a javaslat ellen fog szavazni, melynek burkoltan az a célja, hogy Benjamin Netanjahu hatalomba történő visszatérését megakadályozza.

A törvényt hamarosan, haladéktalanul első szavazásra kell bocsátani. Ideje kivonni az
országot az örvényből"

- mondta Eli Avidar, a törvényjavaslat egyik alkotója arra utalva, hogy több választási forduló után sem sikerült stabil kormányt létrehozni Izraelben.

Avidar szerint azért is fontos a törvény elfogadása, mert több baloldali, centrista és jobboldali párt nem akart koalícióra lépni a korrupciós ügyei miatt bíróság elé állított volt miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval.

Ha a törvényt elfogadják, akkor a Likud pártot elnöklő Netanjahut nem lehetne miniszterelnöknek jelölni. Az indítványnak Bennett pártja nélkül is többsége lehet, de a kneszet feloszlatásáig rendelkezésre álló rövid idő miatt valószínűtlen, hogy sikerül végigvinni az összes szükséges szavazati fázison.

Közben a miniszterek elfogadták Gideon Szaár igazságügyi miniszter javaslatát, amely alapján a miniszterelnök hivatali ideje csak nyolc év lehetne.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!