Választási csalással vádolták meg a demokrata Ilhan Omart, Trump vizsgálatot követel 
Videófelvételek utalnak arra, hogy stábja pénzért vásárolt szavazócédulákat még 2018-ban
Választási csalással vádolták meg a demokrata Ilhan Omart, Trump vizsgálatot követel 

Ilhan Omar demokrata képviselő(Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

2020. 09. 29.
Donald Trump amerikai elnök hétfőn vizsgálatot követelt Minnesota demokrata képviselőjével, Ilhan Omarral kapcsolatban a 2018-as választások során elkövetett csalás gyanúja miatt, melyre a Project Veritas oknyomozó szervezet derített fényt. 

Fedett akció keretében a Project Veritas állítása szerint fényt derített arra, hogy magukat Omar Ilhan stábjának kiadó emberek pénzért szavazócédulákat vásároltak főként idős állampolgároktól, majd azokat Omar nevére töltötték ki. A szervezet szerint több százan vettek részt az akcióban. 

"Az utca végén van három torony, amit Horn Towers-ként emlegetnek. Mind idősek lakják. És ők minden cédulát elvettek tőlük. Mindet. Bekopognak az ajtókon és egyszerűen azt mondják, a céduláért jöttünk, add ide,”

- meséli az egyik forrás a videóban. 

A felvételen egy volt közösségi aktivista, Omar Jamal is megjelenik, állítva, hogy Omar számos munkatársa vásárolt pénzért szavazatokat számára. A videó állítása szerint a cédulákat begyűjtő férfiak megsértették Minnesota választási törvényét, mely összesen három távolmaradó szavazócédulájának begyűjtését engedélyezi. 

A hír kipattanása után az amerikai elnök Twitteren vette célba a demokrata képviselőt, a minnesotai republikánus párt szintén az ügy kivizsgálását követelte, rámutatva, milyen „sokkolóan magas” volt a részvételi arány a 2018-as helyi választásokon. 

Jennifer Carnahan minnesotai republikánus képviselő szerint a magyarázat a Project Veritas videójában rejlhet, és felszólította az amerikai államügyészt, William Barrt, hogy indítson teljeskörű nyomozást az ügyben. 

Az Omar-kampány természetesen minden vádat tagadott, állítva, hogy a videóban megjelenő emberek egyike sem dolgozik a kongresszusi képviselőnek. 

Trump és a republikánus oldal számos alkalommal adott hangot azon aggodalmának, hogy a november 3-ai választásokat valamilyen módon a levélben szavazás révén megpróbálják elcsalni a demokraták. 

(Disrn/Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!