Uniós bővítésre hangolva: Novák Katalin a Sándor-palotában fogadta Bosznia-Hercegovina elnökét
Szóba került az orosz-ukrán háború, a bevándorlás, a gazdasági együttműködés és a demográfiai válság is
Uniós bővítésre hangolva: Novák Katalin a Sándor-palotában fogadta Bosznia-Hercegovina elnökét

MTI/Bruzák Noémi

2023. 01. 24.
Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a Zeljka Cvijanoviccsal, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnökével tartott hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában.

Novák üdvözölte, hogy Bosznia-Hercegovina 2022 decemberében megkapta az uniós tagjelölti státuszt. Ennek a folyamatnak nem szabad lassulnia, leállnia - fűzte hozzá. Azt mondta: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos, és kulcsa lehet az európai jövőnek. A nyugat-balkáni országok "számíthatnak ránk", Európában van a helyük, nemcsak történelmileg, értékrendjükben, eszmeileg és földrajzilag, hanem jogilag és gazdaságilag is - jelentette ki.

A magyar államfő elmondta, hogy találkozójuk témája volt

  • az orosz-ukrán háború,
  • az illegális bevándorlás,
  • a gazdasági együttműködés
  • és a demográfiai válság is.

Novák Katalin kijelentette: Magyarország célja felgyorsítani Bosznia-Hercegovina EU-s tagságának folyamatát, szeretnék, ha mielőbbi teljes jogú európai uniós tagként üdvözölhetnék.

Szólt arról is, hogy Bosznia-Hercegovina elnökével megerősítették álláspontjukat az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban:

mindketten kiállnak Ukrajna integritása és szuverenitása mellett, elítélik az orosz agressziót, a béke mielőbbi elérését tartják a legfontosabb célnak.

Hozzátette: kiemelt célkitűzés a Nyugat-Balkán stabilitása is, ezért is vannak ott magyar katonák; Bosznia-Hercegovinában 164 magyar katona szolgál misszióban.

A magyar köztársasági elnök elmondta azt is, hogy az illegális bevándorlás megállítása mindkét ország számára kiemelten fontos, emellett szövetségesek szeretnének lenni a demográfiai fogyás megállításában is. A gazdasági együttműködés példás és egyre erősebb - jelentette ki Novák Katalin, rámutatva arra: Magyarország Bosznia-Hercegovinában vállalatokat és vállalkozásokat is támogat, valamint a koronavírus-járvány idején is segítséget nyújtott a védekezésben.

Kérdésre válaszolva Novák Katalin kifejtette: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos és kulcsa lehet az európai jövőnek.

Az, hogy a Nyugat-Balkán Európán belül vagy kívül lesz a következő évtizedekben, meghatározza az EU fejlődését is.

Azt mondta, a nyugat-balkáni országoknak az EU-n belül van a helyük, s ebben Magyarország kulcsszerepet játszhat.

"Ismerjük az ottani gondolkodást, az ottani sajátosságokat, így egyfajta fordítók lehetünk az EU és Nyugat-Balkán között" - közölte az államfő.
A másik szempont - folytatta - biztonságpolitikai, hiszen a Nyugat-Balkánon voltak, vannak és lehetnek is feszültségek. Ezek kirobbanását el kell kerülnünk, tehát fontos a térség biztonságának megőrzése, és Magyarország ebben is kulcsszereplő lehet. Novák Katalin hozzátette: ezért is találkozik ezen országok vezetőivel, hiszen közös érdek a személyes kapcsolattartás. Jelezte, hogy a közeljövőben látogatást tesz Észak-Macedóniában is.

A magyar híd

Magyarország olyan hidat jelent az Európai Unió felé, amely segíthet Bosznia-Hercegovinának és a nyugat-balkáni térségnek kiépíteni a kapcsolatokat az európai közösséggel - mondta Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnöke hétfőn Budapesten, miután Novák Katalin köztársasági elnökkel találkozott.

Közös sajtótájékoztatójukon Zeljka Cvijanovic kiemelte: országa hálás azért, hogy Magyarország olyan megértéssel fordul a Nyugat-Balkán felé, amilyet nem sokan mutatnak az EU-ban.

Zeljka Cvijanovic hangsúlyozta: kétoldalú gazdasági együttműködésük példaértékű, és a kereskedelmi mérleg javításán közösen dolgoznak majd. Kijelentette: mindig megértésre találnak Magyarország részéről, bármi történik is a régióban, és Magyarország minden nyugat-balkáni országgal kiváló kétoldalú kapcsolatokat ápol.

Kitért arra:

az EU-nak racionális hozzáállást kellene tanúsítania a Nyugat-Balkán felé.

Azt mondta, biztos abban, hogy a magyar elnökkel folytatott eddig is jó együttműködése ezután még jobb lesz. Zeljka Cvijanovic egyúttal hivatalos látogatásra hívta meg országába Novák Katalint.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!