Ukrán haderő: Iráni drónokkal vették célba az oroszok az Ukrajnában tartózkodó zsidó zarándokokat
Ukrán haderő: Iráni drónokkal vették célba az oroszok az Ukrajnában tartózkodó zsidó zarándokokat

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 28.
Az ukrán hadsereg több mint tíz olyan iráni drónt semmisített meg, melyek a zsidó zarándokok fő úticélja felé tartottak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Biden-kormány nemzetbiztonsági tanácsadója nyáron arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország több száz iráni robotrepülőt tervez vásárolni azért, hogy ezeknek a segítségével semmisítse meg az Ukrajnának adott nyugati fegyvereket.

Egy ukrán tisztviselő elmondása szerint azonban az üzlet létrejöttének egyik feltétele Irán részéről az volt, hogy a gépekkel „terrorcselekményeket hajtsanak végre izraeli állampolgárok ellen” Ukrajnában.

Az orosz-ukrán háború és a biztonsági figyelmeztetések ellenére idén is több ezer ortodox zsidó zarándok utazott az ukrajnai Umánba, hogy Nachman rabbi sírjánál ünnepelje a zsidó új évet. Az ukrán haderő beszámolója szerint több mint tíz öngyilkos drón jelent meg a helyszínen, hogy megtámadja az izraeli turistákat. A Sahad-136 típusú gépeket az ukrán hadsereg megsemmisítette, és megállapították, hogy a drónok egy részét a Krím félszigetről indították.

Tudomásunk szerint nem ez az első alkalom, hogy a két ország együttműködött. A közelmúltban Iránban lelőttek egy civil ukrán repülőt, valószínűleg véletlenül. Azt viszont látni lehet, hogy a

Kremlnek milyen érdeke húzódik ez az ügy mögött”

- mondta az ukrán tisztviselő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban bejelentette, hogy Ukrajna megszakítja a kapcsolatot Iránnal és az iráni nagykövet engedélyét is visszavonták, miután bebizonyosodott, hogy a perzsa állam drónokkal támogatta az orosz hadsereget, melyeket többek között már Odessza támadására is használtak az oroszok.

(Jerusalem Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!