Újranyitja jeruzsálemi konzulátusát Amerika a palesztinok számára
Biden 75 millió dolláros többlettámogatást igyekszik megszavaztatni a kongresszussal
Újranyitja jeruzsálemi konzulátusát Amerika a palesztinok számára

Forrás: Youtube/MSNBC

2021. 05. 26.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter keddi rámalláhi látogatásán bejelentette, hogy országa újranyitja jeruzsálemi konzulátusát a palesztinok számára, és támogatásáról biztosította a Palesztin Hatóságot - jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Antony Blinken megbeszélést folytatott Rámalláhban a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal. Az amerikai diplomácia vezetője bejelentette: az Egyesült Államok értesíteni fogja Izraelt arról a szándékáról, hogy újranyitja jeruzsálemi konzulátusát a palesztinok számára.

Az amerikai külügyminiszter fontos lépésnek nevezte a képviselet ismételt megnyitását, s közölte, hogy az Egyesült Államok ellenzi az igazságos, tartós béke kilátásait aláásó, egyoldalú lépéseket,

legyen szó a zsidó telepesek tevékenységéről, házrombolásról, területek annektálásáról, erőszakra buzdításról vagy terrorcselekményeket elkövető személyeknek adott pénzügyi támogatásról.

"Ahogy Abbász elnöknek is elmondtam, azért vagyok itt, hogy hangsúlyozzam az Egyesült Államok kormányának elkötelezettségét a Palesztin Hatósággal fenntartott kapcsolatok mellett"

- hangsúlyozta Blinken.

További támogatást szavaznak meg a palesztinoknak

Bejelentette továbbá, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya 75 millió dollár többlettámogatást kér a kongresszustól a palesztinok megsegítésére,

és 5,5 millió dollárt nyújtanak azonnali segítségnyújtásra az Izrael és a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet közötti, közelmúltbeli összecsapások kárainak helyreállítására, valamint 32 millió dollár további humanitárius segélyt küldenek.

Donald Trump volt elnök korábban befagyasztotta a támogatásokat, mivel a Palesztin Hatóság nem állt el a bebörtönzött vagy elhunyt terroristák családjainak pénzügyi támogatásától.

Blinken megígérte Abbásznak azt is, hogy a nemzetközi közösség 1,5 millió adag koronavírus-vakcinát biztosít a palesztinok számára, akiknél mindeddig nem kezdődött széles körű oltási kampány. A "ciszjordániai "palesztin lakosságnak csak 11, a gázaiaknak pedig 2 százaléka kapott már legalább egy dózis vakcinát.

"Köszönjük az Egyesült Államoknak a Palesztin Hatóság számára nyújtott támogatását" - fogalmazott Abbász.

"Reméljük, hogy a jövőben számos, az Egyesült Államok és a közel-keleti kvartett (az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ) vezette diplomáciai tevékenységet láthatunk, amelynek nyomán igazságos, átfogó, a nemzetközi jogon alapuló megoldást érhetünk el"

- tette hozzá a palesztin elnök.

Blinken Izraelből utazott a Palesztin Hatóság központjába, Rámalláhba, miután Jeruzsálemben támogatásáról biztosította Izraelt, és egyúttal hangsúlyozta a Gázai övezet újjáépítésének fontosságát is.

Az amerikai politikus Jeruzsálemben ugyanakkor azt is hangoztatta:

Washington elkötelezett Gáza újjáépítése mellett, de majd úgy nyújt segítséget, hogy a Gázát irányító iszlamista Hamász ne részesüljön a támogatásból.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökig tartózkodik a térségben: Rámalláh után Kairóban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és Ammánban pedig Abdalláh jordán királlyal folytat tárgyalásokat.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!