Újraindult a Barátság vezetéken a szállítás, holnap már Magyarországra is érkezik orosz olaj
Újraindult a Barátság vezetéken a szállítás, holnap már Magyarországra is érkezik orosz olaj

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 10.
Szlovákiába már érkezik az orosz kőolaj a Barátság vezetéken keresztül, Magyarországon pedig holnap áll helyre a szállítás.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ukrajna néhány napja leállította a kőolajszállítást Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába, miután az orosz fél az uniós szankciók miatt nem tudott fizetni az ukrán vállalatnak a tranzitért.

A Mol egyeztetést kezdeményezett az orosz és az ukrán féllel, valamint jelezte, hogy átvállalja a díjkötelezettséget. Az ukrán vállalat ígéretet tett arra, hogy újraindítja a kőolajszállítást a Barátság vezeték déli szakaszán, miután a Mol átvállalta a tranzitdíjat.

A szlovák Slovnaft kőolajfinomító vállalat szintén átvállalta a tranzitdíjat, így az országba már újra érkezik orosz olaj.

Az, hogy abbamaradt az orosz kőolaj szállítása
nem az orosz fél hibájából történt, s a hiba
nem is az ukrán fél részéről történt”

- mondta a szlovák gazdasági miniszter.

A hiba valahol Nyugat-Európában keletkezett, mivel az oroszoktól az ukrán félnek elküldött összeget a bankok nem engedték át, hanem visszaküldték. Az, hogy a Slovnaft fizeti ki a kőolaj tranzitdíját az ukránoknak, ideiglenes megoldás, és a kőolajfinomító ezt az anyagi többletkiadást közvetlenül rendezi majd az orosz féllel - tette hozzá Richard Sulík.

A tárcavezető szerint az ukrajnai tranzitért mintegy 10 millió eurót kell fizetnie a Slovnaftnak, mely összeget a CSOB bank fogja átutalni.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!