Történelmi: Amerika államadóssága meghaladja a 31 billió dollárt
Az adósság nagy része magánszemélyek birtokában van
Történelmi: Amerika államadóssága meghaladja a 31 billió dollárt

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 10. 05.
Újabb és újabb rekordokat dönt az államadósság az Egyesült Államokban. Amerika történelme során először történt meg, hogy az államadósság mértéke meghaladta a 31 billió dollárt, számolt be róla tegnap a pénzügyminisztérium.

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Az államkincstár hivatalos adatai szerint Amerikának egészen pontosan 31 billió 123 milliárd 887 millió 781 ezer 401 dollár és 34 cent tartozása volt a hétfő állapotok tükrében.

Összehasonlításképpen: ez az adat Joe Biden beiktatásakor (2021. január 20-án) még „csupán” 27,75 billió dollár volt a Kongresszus illetékes szolgálata szerint. Míg egy ciklussal korábban, Donald Trump elnök 2017-es beiktatásakor az adósság mértéke 19,94 billió dollár volt.

Az USA államadóssága az elmúlt évek során kezdett brutális intenzitással megemelkedni, miután a Központi Bank újabb és újabb bankjegyeket nyomtatott a koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek leküzdésére.

Owen Zidar princetoni közgazdász szerint azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az egyre emelkedő kamatlábak is csak súlyosbították és súlyosbítják az ország terebélyesedő adósságproblémáját. A Központi Bank idén már több ízben is emelt a kamatokon az infláció leszorítása céljából.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a 31 billiós tartozás túlnyomó része – mintegy 24 billió dollár – jelenleg magánszemélyek kezében van, a fennmaradó 7 billió dollár pedig a külföldi kormányokéban.

(abcnews/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!