Titokzatos zúgás világszerte: Írországban is jelentkezett
Az 1960-as évek óta tapasztalják a jelenséget
Titokzatos zúgás világszerte: Írországban is jelentkezett

Forrás: Wikipedia

2023. 11. 20.
Az észak-írországi Omagh lakóit az elmúlt hetekben egy titokzatos éjszakai „zúgás” nyugtalanítja, amelyhez hasonlót a világon többfelé hallottak, és ezekre „The Hum”-ként, „A Zümmögés”-ként hivatkoznak.

Az elmúlt hetekben hallható rejtélyes zümmögésről az IFL Science nyomán a raketa.hu számolt be. 

Stephen Donnelly, az Ulsteri Unionista Párt jegyzője vezette a tanács vizsgálatát, aki miközben egyrészt elismerte, hogy valós problémáról van szó, másrészt arról is beszélt, hogy a helyi „The Hum” forrása jelenleg ismeretlen.

A Hum elnevezést gyakran társítják olyan tartós és invazív alacsony frekvenciájú zümmögő, dübörgő vagy zúgó zajjal, amelyet sok ember hall, de nem feltétlen mindenki. Ilyen hangokat a világ minden tájáról jelentettek, beleértve az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Ausztráliát és Kanadát is.

Néha annak a helységnek megfelelően nevezik el őket, ahol a problémát nyilvánosságra hozták, például a "Taos Hum" Új-Mexikóban és a "Windsor Hum" Ontarióban.

Ez a furcsa, azonosíthatatlan forrású hanghatás sokakat valamilyen gép búgására emlékeztet, ám egy biztos: az alacsony frekvenciájú hang miatt sokan kötöttek már ki pszichiátriai kezelésen.

Továbbá rejtélyes módon az adott környéken élőknek csak a 2-5%-a hallja az idegtépő zúgást, ami sokak szerint rezonálással is jár.

A fültanúk leginkább egy üresjáratban brummogó dízel-motor hangjához hasonlították. Tapasztalatok szerint, aki egyszer már érzékelte a hangot, sehogyan sem tudott tőle megszabadulni, amíg az szólt.

Próbálkoztak minden elképzelhető módszerrel, füldugót tettek a fülükbe, hangos zenével próbálták elnyomni, ami némileg enyhítette a hangot, vagy hermetikusan elszigetelt szobába vonultak vissza. Ez utóbbi a lehető legrosszabb választásnak bizonyult, mert zárt térben csak felerősödött az úgynevezett „Hum”, vagyis zümmögés erőssége.

Az első eseteket az 1960-as években, Bristolból jelentették: több száz ember egyik napról a másikra idegesítő búgást hallott. Innen a másik név: a „Bristol-hum”, illetve „Taos-hum”, egy hasonló problémákkal küzdő új-mexikói város neve után, ám azóta más országokból is jeleztek hasonlót. Az évekig tartó különféle kutatásokból azonban csak annyi derült, hogy a zaj 36 hertzen szól.

A legismertebb esetek viszont az új-mexikói Taos városából származnak. A városka lakói még napjainkban is kénytelenek együtt élni a hanggal. 1991 tavaszától a helyiek tömegesen kezdték el jelezni a hatóságoknak, hogy idegesítő és beazonosíthatatlan hangokat hallanak. Ők is dízelmotor hangjához hasonlították a szinte soha meg nem szűnő, hullámzó erősségű zajt.

Két kutatócsoport is érkezett a városba, a Los Alamos-i Nemzeti Kutatóintézettl, és az Amerikai Légierő Laboratóriumától is. A szakemberek képtelenek voltak beazonosítani a hangok forrását. Itt is csak annyit derítettek ki, hogy a Taos-hum frekvenciája 32 és 80 hertz között változik.

Kérdés, mi okozhatja világszerte a rejtélyes hangokat?

A témával foglalkozó kutatók a rendelkezésre álló számos esetleírás, hang-, és videofelvétel alapján arra jutottak, hogy a jelenség igenis létezik, bármennyire is tömeghisztériának akarják beállítani ezt a hivatalos szervek. Több magyarázat is született, vannak, akik ipari vagy bányászati tevékenységgel magyarázzák, ami logikusnak tűnik, de sok esetben olyan helyen is észlelték a jelenséget, ahol nem voltak a közelben ipari komplexumok.

Mások elektromos hálózatot, trafóházat, 5G sugárzást vagy alacsony frekvenciájú elektromágneses sugárzást sejtenek a zaj mögött. Felmerült szeizmikus tevékenység, mikrorezgések vagy távoli földrengések is az okok között. 

Természetesen az idegen lényekre is gyanakodnak, aki „jeleket sugároznak a Földre”, amit az erre érzékeny emberek zúgásként érzékelnek.

A legelterjedtebb teória a HAARP-rendszerrel köti össze a zajt. E teória szerint egyes nagyhatalmak speciális sugárzóállomással akarják befolyásolni az emberek gondolkodását, ám bizonyítani ezt sem tudták. 

Az egyik legújabb elmélet szerint pedig a gravitációs hullámokat sejtik a jelenség mögött, amelyeknek létezését nemrég be is bizonyították.

Az elmúlt 60 évben, mióta a jelenség ismert, a rémisztő hang elleni védekezésnek egyetlen módja vált csak be: a szenvedő alanyoknak fehér zaj-gépeket kell használniuk. A statikus hangok ugyanis elnyomják az idegesítő hanghullámokat.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!