Egyedül Magyarország vétózott a palesztinoknak nyújtott uniós támogatások újraindítása ellen
„Nincs tolerancia az antiszemitizmusra, a gyűlöletre és erőszakra való uszításra"
Egyedül Magyarország vétózott a palesztinoknak nyújtott uniós támogatások újraindítása ellen

Izrael nem létezik a palesztin iskolások számára(Forrás: Youtube/MEMRI)

2022. 06. 16.
„Nincs tolerancia az antiszemitizmusra, a gyűlöletre és erőszakra való uszításra. Nincs helyük az osztálytermekben az olyan tankönyveknek, amelyek szembe mennek ezekkel az alapelvekkel” – így indokolta Várhelyi Olivér uniós biztos azt, hogy miért vétózott Magyarország a palesztinoknak nyújtott uniós támogatások újraindítása ellen.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Rámalláhban bejelentette, hogy két év után az Európai Unió hamarosan megszünteti a palesztinoknak nyújtandó támogatások blokkolását. Ez azonban nem lesz egyszerű, mert Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos közölte, hogy az Európai Bizottság másodszorra is vizsgálja az ügyet.

A palesztinok támogatását Magyarországon kívül minden tagállam megszavazta.

Az Európai Parlament elnöksége sértődötten reagált a magyar uniós biztos vétójára: „Emlékeztetnénk a biztos urat, hogy már létezik egy ilyen tanulmány, és arra ösztönözzük, hogy egy újabb finanszírozása helyett a pénzt inkább a palesztinai humanitárius szükségletekre fordítsa.”

Valóban létezik egy tanulmány, amely a palesztin iskolai tankönyvek szövegét vizsgálta, ám ez még a brüsszeli bürokrácia nagyon visszafogott nyelvezete mellett is

olyan mellbevágó megállapításokat tartalmaz, amelyek messzemenően indokolják a magyar vétót. 

Nézzünk néhány példát a berlini Georg Eckert Intézet jelentéséből, amely szerint a palesztin gyerekek számára készült tankönyvekben:

-    Nem létezik Izrael állama, sem az izraeli városok: „A Nagy-Palesztinát ábrázoló térképek általában nem jelölik Izrael államt vagy a zsidó bevándorlók által létesített településeket.”

-    Hősi mártírnak (sahíd) nevezik a civileket gyilkoló palesztin terroristákat: „A sahíd kifejezést szinte kizárólag a konfliktus összefüggésében használják, azokra a személyekre, akiket Izrael elleni erőszakos támadások közben öltek meg”.

-    Tagadják az iszlám előtti zsidó történelmet: „Három iszlám tankönyv a zsidókat és a judaizmust elsősorban a korai iszlám összefüggésében említi.”

-    Démonizálják az izraelieket: „Az arab nyelvű tankönyvek érzelmileg felfokozott leírásokat adnak az izraeli erőszakról, amelyekben igyekeznek dehumanizálni az izraeli ellenséget”.

A sort még folytathatnánk, de a fentiekből is látható, hogy az Európai Unió alapvető értékeivel mélyen ellentétes tartalmakról van szó, és nem egyedi estekben, hanem rendszerszerűen.

A kérdés ezért inkább az, hogy a többi tagállam hogyan szavazhatja meg az uniós polgárok pénzéből a terrorizmus és az erőszak népszerűsítését a palesztin iskolarendszerben?
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!