Szkafanderben hatástalanítottak egy ázsiai óriáslódarázs-fészket Amerikában – videó
A fészekben közel 500 egyed húzodott meg
Szkafanderben hatástalanítottak egy ázsiai óriáslódarázs-fészket Amerikában – videó

Forrás: Youtube/Guardian

2020. 11. 12.
Először bukkantak ázsiai óriás lódarazsak (Vespa mandarinia) fészkére az Egyesült Államokban: a csaknem 200 királynőt rejtő fészket eltávolították és a rovarokat megsemmisítették a kutatók, ám úgy vélik, hogy további fészkek lehetnek a térségben.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Az ázsiai óriás lódarázs betolakodó fajnak számít Észak-Amerika nyugati partvidékén. A Japánban és Dél-Koreában honos méretes rovarok komoly fenyegetést jelentenek a háziméhekre: mindössze néhány óra alatt egész kolóniákat képesek lemészárolni. Erős fullánkjuk és mérgük miatt lehetnek veszélyesek az emberre - írja a BBC hírportálja.

"Úgy véljük, hogy további fészkek is vannak. Sosem lehetünk biztosak abban, hogy az összeset megtaláltuk"

- mondta Sven-Erik Spichiger, Washington állam mezőgazdasági hivatalának kutatója egy sajtótájékoztatón kedden.

A fészket október 24-én egy fából szedték ki Blaine-ben, közel a kanadai határhoz. A szakemberek először karanténba helyezték a 22 centiméter átmérőjű fészket és csak 24 óra elteltével nyitották fel. Csaknem 500, a fejlődés különböző szakaszaiban lévő rovart számoltak össze odabent, köztük 112 dolgozót és majdnem 200 királynőt. A rovarokat elpusztították.

Spichiger szerint lehetséges, hogy néhány királynő még a fészek eltávolítása előtt kirepült, ugyanis a környéken három példányt is találtak a fészek elszállítása után. A kutató ugyanakkor hangsúlyozta, "pont időben" érkeztek ahhoz, hogy megakadályozzák a királynők többségének kirajzását és hogy sikeres párosodást követően idővel új kolóniákat hozzanak létre. Spichiger szerint a rovarok a nemzetközi kereskedelem révén kerülhettek a térségbe.

"Soha nem fogjuk megtudni, hogyan érkeztek ide, lehet, hogy valamilyen járművön, faforgácsba vagy szalmabálákba rejtőzve"

- jegyezte meg a kutató.

Tavaly decemberben a kanadai Vancouver-szigeten fedeztek fel és pusztítottak el egy fészket. Spichiger szerint az ázsiai óriás lódarazsak "nem fogják levadászni és megölni az embert", ám ha valaki belebotlik egy fészekbe, akkor "valószínűleg veszélyben" lesz az élete. A washingtoni Smithsonian múzeum szerint évente nagyjából 40 ember halálát okozzák az óriás lódarazsak Ázsiában.

(Hetek/MTI)

Előfizetői nyereményjáték
Előfizetői nyereményjáték

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!