Trópusi tigrisszúnyog, ázsiai óriás lódarázs: Európában és az USA-ban is megjelentek a gyilkos rovarok
Új kontinenseken kell megküzdeni az életveszélyes rovarokkal
Trópusi tigrisszúnyog, ázsiai óriás lódarázs: Európában és az USA-ban is megjelentek a gyilkos rovarok

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 07.
Ha a koronavírus-járvány önmagában nem lenne elég, az Egyesült Államoknak az országban megjelent emberekre is veszélyes ázsiai óriás lódarazsakkal is meg kell küzdenie. Franciaországban a Zika-vírust is hordozó tigrisszúnyog jelenti a legnagyobb bajt. 
Csoportosan támadnak
 
Az úgynevezett óriás lódarazsakkal Washington állam területén találkoztak először. A helyi mezőgazdasági szervek beszámolója szerint ezek a példányok nagy veszélyt jelentenek a méhész iparra, de életveszélyesek lehetnek akár az emberekre is.
 
A hat centis méretet is elérő lódarazsak nagyon agresszívan tudnak viselkedni. Támadni csoportosan szoktak, és ilyenkor a legveszélyesebbek. Olykor egész méhkaptárokat semmisítenek meg, a méhek fejét leharapják és a testüket elfogyasztják, de amint jóllaktak, tovább folytatják a pusztítást. Támadásuk célpontjai a méhek lárvái, amikkel a saját utódaikat táplálják. Egy pár tucatnyi gyilkos lódarázs akár egy pár ezres méhkast is képes felszámolni. 
 
 
A méretükből fakadóan sajnos az egyszerű méhészkabát sem véd a fullánkjuktól. Egy-két szúrást még túl lehet élni, azonban, ha többször is megszúrják az embert, abba akár bele is lehet halni. Az ázsiai óriás lódarázs többször is képes támadni, a fullánkjuk olyan mérgező, hogy a sérülés helyén a szövetek elhalnak, miközben a környékén égető fájdalmat okoz. Japánban átlagosan évi 50 ember esik a gyilkos lódarazsak áldozatául. 
 
Az alábbi videón azt látni, hogy intéz el egy egeret egy óriás lódarázs:
 
 
Először december közepén találkoztak ezekkel a rovarokkal a Washington állambeli Blaine-ben.  Ezidáig több száz lódarázs észlelés érkezett be az ottani illetékes szervekhez, de csak pár esetben tudták azokat igazolni. A legvalószínűbb feltételezések szerint Kínából konténerekben kerültek át Észak-Amerikába a gyilkos lódarazsak. 
 
Franciaország a tórpusi tigrisszúnyogoktól szenved
 
A gyilkos lódarazsakhoz hasonlóan Európába is betette a lábát egy eddig nem honos rovar, a tigrisszúnyog. A Zika-vírus hordozójaként is ismert szúnyog miatt már Franciaország 65 százalékára adtak ki vörösriasztást. A szakemberek szerint a trópusi ázsiai tigrisszúnyog idővel egyre nagyobb számban fordul majd elő Magyarországon is. De más fajok is veszélyesek lehetnek. A koreai szúnyognak 2017-ben például már sikerült áttelelnie Pécsett, és terjedni is kezdett a városban. Ez a rovar szívférgességet, agyvelőgyulladásos betegséget, a japán encephalitist, a nyugat-nílusi lázat és a Zika kórokozóját is hordozhatja.
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!