Szijjártó: megalapozatlan, hasznavehetetlen, végrehajthatatlan az uniós gáz-rendelet
Szijjártó: megalapozatlan, hasznavehetetlen, végrehajthatatlan az uniós gáz-rendelet

Szijjártó Péter a brüsszeli sajtótájékoztatón.(Forrás: YouTube/Hír TV)

2022. 07. 26.
A külgazdasági és külügyminiszter szerint az uniós gáztakarékossági rendelet teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit, ezért szavazott a magyar kormány egyetlen tagállamként nemmel az elfogadására.

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó rendeletét, mely szerint az EU-tagállamoknak 15 százalékkal kell csökkenteniük a gázfelhasználásukat Európa energiabiztonságának növelése érdekében.

Az európai uniós szerződések viszont világosan leírják, hogy a nemzeti energiamix összeállítása, az ellátásbiztonság garantálása és a gazdaság struktúrájának meghatározása kizárólagos tagállami hatáskör és felelősség, ezért az elfogadott javaslat jogi megalapozottsága “minimum kétséges” – mondta Szijjártó Péter.

A külügyi tárca vezetője “koncepciós perhez” hasonlította az eljárást, hiszen a dpa német hírügynökség már a szavazás előtt “világgá kürtölte” a rendelet jóváhagyását.

Ez egy megalapozatlan, hasznavehetetlen, végrehajthatatlan és a nemzeti érdekeket
teljes mértékben figyelmen kívül hagyó,
pusztán kommunikációs célokat szolgáló,
egyes nyugat-európai politikusok hitelességének megmentését célzó, káros javaslat”

– mondta Szijjártó.

A miniszter azt is elmondta, hogy a szerződéses mennyiségen felüli 700 millió köbméter plusz földgáz piaci beszerzéséről szóló tárgyalások biztatóan haladnak.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!