Lavrov: Oroszország haladéktalanul megvizsgálja a további gázszállításra vonatkozó magyar kérést
Lavrov: Oroszország haladéktalanul megvizsgálja a további gázszállításra vonatkozó magyar kérést

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 07. 22.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter további gázszállításról és a paksi atomerőmű-projekt folytatásáról is tárgyalt csütörtökön Szergej Lavrovval Moszkvában.

Országaink érdekének teljes mértékben
megfelel, hogy maradéktalanul végrehajtsuk
az oroszországi földgáz exportjára vonatkozó, tavaly megkötött hosszú távú szerződéseket. Kollégáink ma arról tájékoztattak bennünket,
hogy a magyar kormány a pótlólagos földgáz-mennyiségek idei megvásárlása iránt érdeklődik. Erről a kérésről azonnal jelentést teszünk,
és megvizsgáljuk”

- mondta Lavrov.

A moszkvai tárgyalásokon 700 millió köbméter gáz pótlólagos megvásárlásáról tárgyaltak a felek. Tavaly szeptemberben az MVM hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal évi 4,5 milliárd köbméter orosz földgáz vezetékes szállításáról Szerbián és Ausztrián keresztül.

A megállapodás 15 évre szól és a végrehajtás megkezdése után 10 évet követően újratárgyalható.

Az orosz külügyminiszter szerint a felek megerősítették elkötelezettségüket a paksi atomerőmű-projekt folytatása mellett.

Sem Oroszország, sem Magyarország nem érdekelt abban, hogy a szankciók akadályozzák a kétoldalú együttműködést, amire megoldást kell találni. Lavrov szerint a megbeszélések a kölcsönös bizalom légkörében zajlottak, gyakorlatiasak és nagyon tartalmasak voltak.

Moszkva kész további felvilágosítást adni az Ukrajna ellen indított “különleges művelet” különböző vonatkozásairól, és arra számít, hogy a Nyugat meg fogja érteni, hogy milyen veszélyt jelentenek a Kijevnek küldött fegyverszállítmányok - tette hozzá az orosz külügyi tárca vezetője.

“Remélem, hogy az élet mégis kikényszeríti majd, hogy előítéletek nélkül vizsgáljuk meg a tényeket, felhagyjunk a mesterségesen kitalált konfrontációs taktikákkal és stratégiákkal, és végre az európai problémáinkkal foglalkozzunk” - mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter szerint úgy tűnik, hogy Európa a saját ellenében követi az Egyesült Államok érdekeit, és “komoly országok számára szégyenteljes” az, hogy az EU részéről senki nem reagált Petro Porosenko volt ukrán elnök nyílt beismerésére, hogy sohasem szándékozott betartani az általa aláírt, az ukrajnai rendezés alapjának tekintett minszki megállapodásokat.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!