Magyarország energiabiztonságáról tárgyal Moszkvában Szijjártó Péter
Magyarország energiabiztonságáról tárgyal Moszkvában Szijjártó Péter

Illusztráció - Szergej Lavrov és Szijjártó Péter egy korábbi tárgyaláson.(Forrás: Youtube/Euronews)

2022. 07. 21.
Szijjártó Péter csütörtökön Moszkvába látogatott, ahol egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is.

A mostani oroszországi látogatásnak két célja van. Az egyik Magyarország energiaellátásának teljes biztosítása, a másik pedig annak kinyilvánítása, hogy hazánk minél előbb békét akar Ukrajnában - jelentette ki  Szijjártó Péter Moszkvában.

A külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak az európai energetikai válsághelyzet közepette is kötelessége az ország ellátásának teljes biztosítása, ezért döntöttek a hosszú távú szerződésekben rögzített mennyiségen felüli 700 millió köbméter plusz földgáz beszerzéséről, ami "ha tetszik, ha nem, Oroszországból származó források nélkül nem lenne lehetséges". 

Lehet hiú reményeket árulni, lehet ábrándozni, lehet kommunikációs luftballonokat fújni, de a
tény attól még tény marad, a fizikai valóság
fizikai valóság marad, hogy orosz források
nélkül ma ennyi plusz földgázt vásárolni Európában egyszerűen lehetetlen”

- mondta Szijjártó.

Magyarországon menetrend szerint zajlik a gáztározók feltöltése, ennek szintje jelenleg az éves fogyasztás 27,3 százalékán áll, míg az európai átlag 17,3 százalék.

“Normális időkben ez elég is lenne, biztonságot adna, de mindannyian tudjuk, hogy nem normális időkben élünk, ezért még biztosabbra kell mennünk” - tette hozzá a magyar külügyi tárca vezetője.

Magyarországon megtettek minden szükséges intézkedést az extra mennyiség fogadása és a pénzügyi források biztosítása érdekében. A következő hetekben napi mintegy 20 millió köbméternyi beszállítási kapacitás áll majd rendelkezésre erre a célra a déli útvonalon, illetve a Szlovákia és Ausztria felőli interkonnektoron.

A miniszter kijelentette, látogatása másik célja, hogy világossá tegye: Magyarország minél előbb békét akar Ukrajnában, a háború ugyanis tragikus következményekkel jár.
"Nem akarunk újra olyan világrendet, ahol az egyik blokknak a perifériáján, egy ütközőzónában vagy egy ütközőzóna melletti területen találjuk magunkat" - mondta Szijjártó.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!