Hiába a magyar ellenállás, megszavazta az EU a gázmegtakarításról szóló rendeletet
A tagállamoknak csökkenteniük kell a gázfogyasztásukat, de lesznek kivételek
Hiába a magyar ellenállás, megszavazta az EU a gázmegtakarításról szóló rendeletet

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 07. 26.
Elfogadták az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó rendeletét, mely szerint az EU-tagállamoknak a tél folyamán 15 százalékkal csökkenteniük kell a gázfelhasználásukat Európa energiabiztonságának növelése érdekében.

Az Energiaügyi Tanács rendelete szerint – melyet egyedül Magyarország nem szavazott meg – a tagállamoknak idén augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal kell csökkenteniük a gázfelhasználást, hogy megelőzzék az ukrajnai háború miatt fenyegető energiaválságot.

A tagállamok egyelőre önkéntes alapon kötelezték el magukat a fogyasztás csökkentésére, de ha az Európai Bizottság az ellátás biztonságára vonatkozó “uniós riasztást” hirdet ki, akkor a gázkereslet-csökkentés kötelezővé válik az összes tagország számára.

A gázfelhasználás csökkentésének célja az, hogy már a tél beállta előtt az uniós országok gázkészleteket halmozzanak fel, hogy felkészülten várják az orosz gázellátás esetleges téli zavarait.

A rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy azok a tagországok, melyek nincsenek összekapcsolva más tagországok gázhálózataival, menetességet kérjenek a kötelező gázfelhasználás csökkentésére vonatkozó célok teljesítése alól.

Azok a tagállamok, amelyeknek az áramtermelése nagymértékben függ a gáztól, szintén mentességet élvezhetnek.

Az EU-országok akkor is kérhetik a célérték teljesítésétől való mentességet, ha már elérték a gáztárolási kapacitásuk maximumát, az iparuk nagymértékben függ a gáztól, vagy a gázfogyasztásuk az elmúlt évben legalább 8 százalékkal nőtt az elmúlt öt év átlagához képest.

Az intézkedések hatása nem érinti a háztartásokat és a társadalom működéséhez szükséges alapvető szolgáltatásokat, például az egészségügyet és a védelmi hatóságokat.

A rendelet egy évig marad érvényben, az Európai Bizottság azonban 2023 májusáig vizsgálatot végez, hogy mérlegelje a meghosszabbításának szükségességét.

Az intézkedések elfogadására Orbán úgy reagált a Facebook-oldalán, hogy Brüsszel "újabb lépést tett a háborús gazdaság irányába".

Ahogy arról beszámoltunk, a bizottsági javaslatot Orbán Viktor a tusnádfürdői beszédében is élesen bírálta, amikor az energiaválságról beszélt:

"Nem látom, hogy kényszerítik ki, bár erre van német know how, régebbről, úgy értem. És ráadásul, ha ez sem vezetne eredményre, és valakinek nincs elég gáza, akkor elveszik azoktól, akiknek van” – jelentette ki a miniszterelnök, és úgy folytatta: ha elfogy az energia,

akkor majd tőlünk, akiknek van, mert betároltuk, fogják elvenni valamilyen módszerrel a gázt. Ezt magyarul einstandnak nevezik, ahogy a Pál utcai fiúkból megtanultuk, erre készülhetünk”

– tette hozzá.

Ursula von der Leyen azonban ígéretet tett arra, hogy az EU minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy biztosítsa az ellátást a háztartások és az ipari szereplők számára egyaránt.

Az EU a mai napon döntő lépést tett annak érdekében, hogy felkészülten nézzen
szembe a Vlagyimir Putyin orosz elnök
okozta teljes gázkimaradás veszélyével”

- mondta az Európai Bizottság elnöke.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!