Egyre több tagállam szólal fel a kötelező gázkorlátozás terve ellen
A témáról ma tárgyalnak az EU-s energiaügyi miniszterek
Egyre több tagállam szólal fel a kötelező gázkorlátozás terve ellen

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 26.
Egyre több tagország szólal fel az Európai Bizottság kötelező gázfelhasználás-korlátozási javaslata ellen, amit szombaton Orbán Viktor is élesen kritizált Erdélyben. Most a lengyel kormány energiaügyekért felelős minisztere kritizálta a tervet, és felidézte: a kötelező korlátozásokat Görögország, Spanyolország, Portugália, Ciprus és Málta ellenzi.

Lengyelország nem egyezhet bele az Európai Bizottság múlt heti javaslatába, miszerint a brüsszeli testület előírhatná a tagállamoknak a kötelező gázfelhasználás-korlátozási célokat - közölte hétfői varsói sajtóértekezletén Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter, aki az energiaügyekért is felel.

Moskwa az uniós energiaügyi miniszterek keddi, soron kívüli találkozója előtt ismertette a lengyel álláspontot az EB új javaslatcsomagjáról. 

"Nehéz megvitatni az EB által néhány nap alatt, szinte rögtönözve előkészített kötelező mechanizmusokat, amelyek felhasználás-csökkentésre kényszerítenék rá a tagállamokat"

- jelentette ki Moskwa. Elfogadhatatlannak nevezete, hogy a javasolt gázfogyasztási mechanizmusok kötelezőek lehetnének a tagállamokra nézve. Felidézte: a kötelező korlátozásokat például

Görögország, Spanyolország, Portugália, Ciprus és Málta ellenzi.

Hozzátette: Lengyelország készen áll arra, hogy partneri és önkéntes alapon például Németországgal tárgyaljon az energiahordozók diverzifikációjáról, a lengyel és a német kőolajfinomítók együttműködéséről.

A lengyel gazdaság és energiabiztonság szempontjából fontos lenne egy olyan szolidaritási mechanizmus kidolgozása, amelynek keretében megreformálnák és a reform végrehajtásáig fel is függesztenék az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszert (ETS) - mondta Moskwa. Az ETS reformját, ezen belül a tanúsítványoknak a pénzügyi intézményekben történő forgalmazásának korlátozását Lengyelország tavaly ősszel javasolta.

Mi is ez a javaslat?

Az EB múlt szerdán ismertetett javaslata szerint valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást. Ezzel megelőznék az ukrajnai háború miatt fenyegető energiaválságot.

A célok elérésére a tagállamok önkéntes alapon köteleznék el magukat, amennyiben viszont az EB az ellátás biztonságára vonatkozó "uniós riasztást" hirdetne ki, a gázkereslet-csökkentés kötelező volna valamennyi tagállam számára.

Az uniós nagykövetek már konzultálnak a tervről, az EU-tagállamok energiaügyi minisztereinek pedig a július 26-ai tanácskozásán lesz a fő napirendi pont a bizottsági javaslat. 

Az atv.hu felidézi, hogy a bizottsági javaslatot élesen bírálta Orbán Viktor is a szombati tusnádfürdői beszédében, amikor az energiaválságról, és az anyagcsatáról beszélt:

"Nem látom, hogy kényszerítik ki, bár erre van német know how, régebbről, úgy értem. És ráadásul, ha ez sem vezetne eredményre, és valakinek nincs elég gáza, akkor elveszik azoktól, akiknek van” - jelentette ki a miniszterelnök, és úgy folytatta: ha elfogy az energia,

“akkor majd tőlünk, akiknek van, mert betároltuk, fogják elvenni valamilyen módszerrel a gázt. Ezt magyarul einstandnak nevezik, ahogy a Pál utcai fiúkból megtanultuk, erre készülhetünk”

– tette hozzá.

(Hetek / MTI / atv.hu)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!