Szijjártó az izraeli külügyminiszterrel tárgyalt Budapesten
Szijjártó az izraeli külügyminiszterrel tárgyalt Budapesten

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

2024. 06. 17.
Magyarországon teljességgel elképzelhetetlenek a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban látott Izrael-ellenes, antiszemita jelenetek, hazánkban abszolút biztosított a zsidó közösség számára a békés együttélés lehetősége - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az izraeli kollégájával, Jiszráel Kaccal közös sajtótájékoztatóján súlyos aggodalmát fejezte ki a nemzetközi szervezetekben tapasztalható egyre erősebb Izrael-ellenesség miatt.

Jiszráel Kac köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, arra is kitérve, hogy Izraelnek Magyarország igaz barátja, a két ország közötti kapcsolat pedig a tiszteletre alapul. Példamutatónak nevezte hazánk fellépését az antiszemitizmus ellen. "Azt kívánom, hogy bárcsak Nyugat-Európában és a világ többi részén is látnák azt a harcot, amelyet ez az ország vív az antiszemitizmussal szemben" - fogalmazott.

"Magyarország mindig is kiállt amellett, hogy Izraelt is megilleti a tisztességes és egyenlő bánásmód a nemzetközi szervezetekben, mindig meggátoltuk az egyoldalú, elfogult Izrael-ellenes kirohanásokat és nyilatkozatokat, és így fogunk tenni természetesen a jövőben is" - szögezte le Szijjártó. Riasztó fejleménynek nevezte, hogy a nyugati világban egyre magasabbra csapnak a modern kori antiszemitizmus lángjai, ez szavai szerint Európában annak az abszolút felelőtlen migrációs politikának a következménye, amelynek keretében "a hangos kisebbség gyakran már felül tudja írni a halk többség akaratát".

"Rendkívül felháborító, hogy olyan országoktól és olyan országok nagyköveteitől kapunk antiszemitizmusra vonatkozó bírálatokat, akiknek minimum csöndben kéne maradniuk ebben a helyzetben, és ez most a nagyon minimum, amit mondtam"

- tette hozzá. "És amikor pedig átvesszük az Európai Unió soros elnöki pozícióját, akkor arra fogunk törekedni, hogy az Európai Unió és Izrael együttműködését visszahelyezzük a kölcsönös tisztelet alapjaira" - mondta.

Ezzel kapcsolatban pedig normális párbeszédet sürgetett a felek között, s felszólított a számonkérés és a kioktatás hangjának visszaszorítására.

"Ennek szellemében készülünk arra, hogy az elnökségi időszakunk alatt megrendezzük az Európai Unió és Izrael közötti társulási tanács ülését" - közölte.

Arra figyelmeztetett, hogy a közel-keleti helyzet alapvetően meghatározza a világ biztonságát, így a gázai konfliktus is könnyen válhat súlyos globális fenyegetéssé. "Ráadásul, hogyha a gázai válság és az ukrajnai háború, ne adja a Jóisten, összeér, hát akkor azt hiszem, hogy a világégés igazi veszélyével, egy globális háború igazi veszélyével szembesülhetünk" - emelte ki.

A miniszter ezt követően négy pontban összegezte Magyarország álláspontját.

  • Az első, hogy október 7. soha sehol nem ismétlődhet meg, a nemzetközi közösségnek ezért győzelmet kell aratnia a terrorcsoportok felett.
  • A második pontként az összes túsz azonnali szabadon bocsátását említette. "Itt semmilyen feltételnek, semmilyen feltételszabásnak nincsen helye, én azt gondolom" - húzta alá. Ennek kapcsán rámutatott, hogy öt magyar állampolgárt ejtettek fogságba, közülük hárman már hazajutottak, egy személy sajnos meghalt, egy másik pedig valószínűleg még életben van, és remélhetőleg minél előbb kiszabadulhat.
  • "A harmadik pontja az álláspontunknak, hogy a civil életeket meg kell kímélni. Azt egészen egyszerűen elfogadhatatlannak tartjuk, és gyávaságnak is tartjuk, és aljas dolognak tartjuk, hogy terrorszervezetek civil embereket használnak pajzsként, civil embereket használnak védelemként. Ez elfogadhatatlan, és reméljük, hogy a civil emberek életét a lehető legnagyobb mértékben sikerül megóvni" - mondta.
  • A negyedik pont tájékoztatása szerint, hogy mindent meg kell tenni az eszkaláció megelőzéséért, a konfliktus továbbterjedésének megakadályozásáért, az ugyanis lángba boríthatná az egész régiót.

(MTI / Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.  

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!