Szerencsés véget ért a texasi zsinagógai túszdráma
Az iszlamista terrorista „Lady Al-Kaidát” akarta kiszabadítani az akcióval, de az FBI időben ártalmatlanította 
Szerencsés véget ért a texasi zsinagógai túszdráma

Youtube/Today

2022. 01. 17.
Két napos dráma alakult ki a texasi Colleyville egyik zsinagógájában, miután egy iszlamista terrorista sabbatkor túszul ejtette a jelenlevőket, hogy kikényszerítse egy elítélt al-kaidás terrorista szabadon engedését. A támadót végül sikerült kiiktatni, és mint a négy túsz ép bőrrel megúszta az incidenst.

A terrorcselekmény akkor kezdődött, amikor a gyanúsított – akit a 44 éves Malik Faisal Akramként azonosítottak – sabbat reggel belépett a szombat délelőtti istentiszteletre a Beth Israel zsinagógában. Az istentiszteletet élőben közvetítették a Facebookon. 

Az iszlamista támadó Aafia Siddiqui pakisztáni idegtudós és iszlám terrorista szabadon bocsátását követelte, aki 86 év börtönbüntetését tölti amerikai katonákra irányuló gyilkossági kísérletért. A nőt jelenleg a zsinagógától nem messze lévő Fort Worth-i börtönben tartják fogva.

Az FBI túsztárgyalói órákon át kommunikáltak a gyanúsítottal. Mielőtt elvágták volna a megrázó Facebook-közvetítés, hallották, ahogy Akram felkiált:

„A végén úgyis meghalok, értik? Hallják? Meg fogok halni. RENDBEN? Szóval ne sírjanak értem."

Bár Akram öt óra körül sértetlenül szabadon engedett egy túszt, dráma egészen éjszakáig húzódott. Nem sokkal 21:30 előtt egy speciális

FBI túszmentő csapat betört a zsinagógába, majd lövések és robbanások hallatszottak, és a túszokat menekültek ki az épületből.
Odabent a gyanúsítottat sikeresen ártalmatlanították.

A Beth Israel gyülekezet rabbija, Charlie Cytron-Walker köszönő üzenetet tett közzé vasárnap a zsinagóga Facebook-oldalán.

„Hálás vagyok minden virrasztásért, imáért, szeretetért és támogatásért, a bűnüldöző szervekért és az elsősegélynyújtókért, akik gondoskodtak rólunk”

– írta.

„Hálás vagyok, hogy kijutottunk. Hálás vagyok, hogy élek.”

Vasárnap este a brit terrorelhárítás letartóztatott két tinédzsert az északnyugat-angliai Manchesterben a túszejtési üggyel kapcsolatban

Mit tudunk az elkövetőről?

Vasárnap a gyanúsítottat Malik Faisal Akram brit állampolgárként azonosították. Azért pont a Beth Israel zsinagógát választotta célpontjául, mert ez volt a repülőtérhez legközelebb fekvő zsinagóga.

Az FBI és az Associated Press igyekezett elmaszatolni a túszdráma vallási vonatkozásait. Az FBI különleges ügynöke, Matt DeSarno szerint a gyanúsított „egyedül egy dologra összpontosított”, amely „nem konkrétan kapcsolódik” a zsidó közösséghez.

Hozzátette azt is, hogy az Akram elleni nyomozás „globális kiterjedésű” lesz, bevonják a folyamatba Londont és Tel-Avivot is.

Vasárnap Joe Biden amerikai elnök terrorcselekménynek minősítette az esetet.

Az FBI késő vasárnap adott ki új közleményt, amely ellentmondani látszik a texasi Colleyville-i zsinagógában szombaton kibontakozó túszhelyzettel kapcsolatos korábbi kijelentéseiknek.

Ebben már az szerepel. hogy terrorizmussal kapcsolatos ügyről van szó, amelyben konkrétan a zsidó közösséget célozták meg.

Lady Al-Kaida

Az összetűzés során a gyanúsított azt állította, hogy Aafia Siddique a „testvére”, azonban az kiderült, hogy nem vérkapcsolatra utalt.

A csak „Lady Al-Kaidaként” emlegetett Siddique-et politikai fogolynak tartják az iszlamista csoportok. A radikális iszlamisták Amerikában és külföldön is hősként tisztelik.

2004-ben az Al-Kaida „ügynöknek és segítőnek” nevezték ki. 2008-ban Afganisztánban őrizetbe vették, miután piszkos bombák készítésével és az Egyesült Államokban egy tömeges áldozatokat követelő támadás helyszínéről szóló feljegyzéseket találtak nála. Kihallgatása közben Siddique megragadta egy tiszt M4-es puskáját, és tüzet nyitott az őt kihallgatókra.

(Guardian/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!