"Sokszor a feketék rasszistábbak" - áll a bál a Forma-1-nél
Feketére festett Mercedes, BLM-aktivista Hamilton, józanságra intő Ecclestone
"Sokszor a feketék rasszistábbak" - áll a bál a Forma-1-nél

Bernie Ecclestone /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2020. 06. 29.
Lassan minden sportágat elér a Black Lives Matter államellenes mozgalmának a pressziója, legutóbb a Forma-1 berkein belül okozott némi megosztást, hogy meddig lehet elmenni a "rasszizmus" elleni kiállás jegyében. Utcán tüntető Hamilton, feketéket rasszistázó Ecclestone és egy koromfekete Mercedes.

A szivárványszínű BMW logó után itt a fekete Mercedes

Alig egy napja, hogy a BMW szivárványosra cserélte a logóját a homoszexualitást népszerűsítő Pride hónap alkalmából, a Mercedes is megpróbálta tartani a lépést a csúcssebességgel száguldó progresszivitással. A német autógyár pár nappal korábban a BMW 8-as szériáját mutatta be a szivárvány színeivel, ezzel is promotálva az LMBT közösség célkitűzéseit. 

Ugyanakkor többen arra hívták fel a figyelmet, hogy nem teljesen következetes a cég az üzenetét illetően, hiszen a muzulmán többségű országokban levő hivatalos kirendeltségeinek honlapján ugyanez a logó nem változott meg. Így például Malajziában, Katarban, vagy épp Szaúd-Arábiában maradt a klasszikus sötétkék dizájn. 

Korábban a NASCAR házatáján robbant ki egy rasszizmussal kapcsolatos botrány. Később kiderült, hogy a verseny egyetlen afroamerikai versenyzője tévesen állította: hogy akasztófa-hurokkal fenyegették meg.

Forrás: Twitter/Formula 1
Forrás: Twitter/Formula 1

A Forma-1 is teljesen beleállt a genderügybe, miután a #WeRaceAsOne (Egyként versenyzünk) szlogennek a "sokszínűséget" népszerűsítve indultak neki a júliusi versenyhónapnak. Ezt az üzenetet fogják szövegében és színükben is közvetíteni a pályának különböző elemei, transzparensei, rafikái, sőt még egy-egy autó is megkapja a szivárvány-díszítést. 

Most a Mercedes csapata a rendkívüli népszerűségnek örvendő "rasszizmus"-ellenes hangulatot meglovagolva jelentette be, hogy feketére festették a versenyautójukat. Hasonlóan feketére változik a versenyzői overall is, valamint a versenyzők sisakja is. Nem véletlenül a Mercedes lépte meg ezt a PR-fogást, hiszen ennél az istállónál versenyzik a közelmúltban még az utcán is tüntető Lewis Hamilton. 

Ugyanakkor a Vezess.hu cikkében megjegyzik, hogy az átfestéses gesztus mögött viszonylag kevés a tartalom, hiszen a Mercedes Forma-1-es dolgozói között még mindig csak 3 százalék a színes bőrűek és 12 százalék a női dolgozók aránya. 

"Sokszor a feketék rasszistábbak!"

A Forma-1 tekintetében egyértelműen Lewis Hamilton a leghangosabb szószólója a Black Lives Matter mozgalom célkitűzéseinek. A hatszoros világbajnok Mercedes-pilóta Londonban részt is vett egy ilyen "rasszizmusellenes" felvonuláson, ahol Black Lives Matter táblával vonult a tüntetőkkel. Az Instagramon azt írta követőinek: 

A hallgatásotok ordít. Lehet, hogy nem azért hallgattok, mert rasszisták vagytok, de most arra van szükség, hogy antirasszisták legyetek!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés,

 

A Hetek korábbi lapszámában részletesen is foglalkoztunk azzal, hogy mit kell tudni a Black Lives Matter mozgalom eredetéről, célkitűzéseiről.

Lelkesedését a sportágat három és fél évtizeden keresztül irányító Bernie Ecclestone sem hagyta szó nélkül. A CNN egyik adásában így fogalmazott:

Jó lenne, ha az emberek elgondolkodnának egy kicsit, hogy álljunk csak meg, mi a fene van?! Nem minden fehér ember egyforma, és a feketéknek is így kellene hozzáállni a fehérekhez. Sokszor a feketék rasszistábbak, mint a fehérek.

A Forma 1 sem késlekedett, szinte nyomban közleményt adtak ki, amelyben elhatárolódtak Bernie Ecclestone szavaitól, mert szerintük annak nincs semmi helye a Forma-1-ben, sem a társadalomban. Rögtön siettek leszögezni, hogy Ecclestone tiszteletbeli nyugalmazott elnöki címe 2020 januárjában lejárt náluk. 

Hamilton úgy reagált a volt F1-vezér szavaira, hogy "Bernie már nem része az F1-nek" és "más generációt képvisel", valamint a "tudatlan, tájékozatlan megszólalások mutatják, hogy mennyit kellene fejlődni". 

 

Ecclestone: engem nem érdekel, hogy valaki sárga, zöld, barna vagy rózsaszín

Persze Ecclestone sem hagyta magát, nyomban reagált is a rá zúduló kritikákra. A 89 éves milliárdos a Mail on Sundaynek nyilatkozva reagált arra, hogy szimplán nyugalmazotti elnök lenne. „Az évek során sok olyan fehérrel találkoztam, akit nem bírtam, de egy fekete sem volt, aki ne tetszett volna. Párszor ki is raboltak, egy alkalommal három fekete. Kórházba is kerültem, de még azután sem volt bajom a feketékkel. Engem nem érdekel, hogy valaki sárga, zöld, barna vagy rózsaszín. Lewisra nem is feketeként gondolok, ő egyszerűen Lewis.” - fogalmazott.

Hozzátette: „Amikor pedig egy fekete vagy fehér ember nem kap meg egy állást, fel kell tenni a kérdést, hogy miért. Vajon a bőrszín miatt volt, vagy azért, mert nem feleltek meg a munkára? Én ezt akartam mondani.”„Nem az én hibám, hogy fehér vagyok, ahogy az sem, hogy alacsonyabb vagyok az átlagnál. Az iskolában töpszlinek gúnyoltak, én meg rájöttem, hogy tennem kell ellene. A feketék is álljanak ki magukért!”

A Premier League teljesen felvállalta a Black Lives Matter mozgalom üzenetét, a játékosok mezeit átszövegezték, a mérkőzéseket térdelve kezdték az "antirasszizmus" jegyében.

(Vezess.hu/F1 Twitter/Facebook)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!