Sajtóhírek: Abbász az amerikai nagykövetség visszaköltöztetését követelné Bidentől
Ramallah bizakodva, Jeruzsálem aggodalommal reagált a demokrata elnökjelölt sikerére
Sajtóhírek: Abbász az amerikai nagykövetség visszaköltöztetését követelné Bidentől

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 09.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az elnökválasztáson elért sikeréhez vasárnap reggel. Sajtóinformációk szerint a palesztin vezetés, ami a Trump kormány alatt terrorkifizetései miatt súlyos szankciókat élt át, és vérig sértődött Jeruzsálem izraeli fővárosként való elismerésekor, barátibb amerikai partnert vár Biden személyében, míg az izraeli vezetés aggódik az iráni atomalku felélesztése és a júdeai zsidó építkezések befagyasztása miatt. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Netanjahu Twitter-bejegyzésben gratulált Bidennek és Kamala Harris alelnökjelöltnek, Bident pedig a keresztnevén szólította meg.

"Joe, közel 40 éve hosszú és meleg személyes kapcsolatunk van, és Izrael nagy barátjaként ismerlek. Várom, hogy mindkettőtökkel együtt dolgozhassak az USA és Izrael közötti különleges szövetség további megerősítésében"

- írta a kormányfő.

Következő üzenetében a miniszterelnök köszönetet mondott Donald Trump hivatalban lévő, republikánus párti elnöknek.

"Köszönet a barátságért, amelyet Izrael államának és személyesen felém mutattál, Jeruzsálem és a Golán-fennsík elismeréséért, az Iránnal szembeni kiállásért, a történelmi békeszerződésekért és az amerikai-izraeli szövetség példátlan magasságokba emeléséért"

- írta Trumpnak.

Abbász: remélem biden feltámasztja az összeomlott amerikai-palesztin kapcsolatokat

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kifejezte reményét, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök erősíteni fogja a palesztinok és Washington közötti kapcsolatokat, amelyek Donald Trump elnöksége alatt összeomlottak.

Bidennek és Kamala Harrisnek gratuláló vasárnapi nyilatkozatában Abbász a palesztin-amerikai kapcsolatok megerősítését kérte, hogy előmozdítsák a békét, a stabilitást és a biztonságot a Közel-Keleten, s hogy biztosítsák a palesztin emberek méltóságát, szabadságát, függetlenségét és az igazságosságot számukra.

Egy meg nem nevezett Abbász-közeli vezető tisztségviselő egy izraeli lapnak elmondta, hogy Ramallah több üzenetet is küldött Bidennek, melyben kijelentették, hajlandóak visszatérni az amerikai közvetítésű béketárgyalásokhoz Izraellel, de csak arról apontról, ahol azok abbamaradtak 2016-ban az Obama-kormány idején. A tisztviselő hozzátette,

Abbasz követelni fogja, hogy Biden azonnal költöztesse vissza az amerikai nagykövetséget Jeruzsálemből Tel-Avivba, visszafordítva Trump 2018-as döntését, melyben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. 

A palesztin "miniszterelnök" Mohamed Stajje vasárnap kijelentette, reméli, hogy az új amerikai vezetés a palesztin-ügyet felveszi "prioritási listájára". 

Vasárnap hajnalban Beni Ganz izraeli védelmi miniszter, Gabi Askenázi külügyminiszter és Reuven Rivlin államelnök is üdvözölte a Twitteren a megválasztott amerikai elnököt és alelnököt, miután szombat este már számos jobb- és baloldali, valamint centrista politikus is gratulált Bidennek.

Jeruzsálemben aggódnak Biden politikai szándékai miatt

Jeruzsálemben az iráni nukleáris fegyverkezés miatt aggodalommal tekintenek Biden várható elnökségére a ynet hírportál értesülése szerint. Joe Biden ugyanis korábban kijelentette, hogy

ha Irán visszatér a korábban, még Barack Obama elnök vezényletével megkötött nukleáris megállapodás teljes betartásához, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik ahhoz, és ezzel gyakorlatilag feloldja a szankciókat.

Biden ígérete szerint kormánya csak ezután tárgyal Iránnal, és tervez együttműködést az Egyesült Államok szövetségeseivel, hogy megállapodjanak további  "megerősítő és kiterjesztő" záradékokban.

Donald Trump Netanjahu segédletével felmondta az Obama által megkötött iráni nukleáris megállapodást, és szankciókat vezetett be Teherán ellen. A jelenlegi izraeli vezetés ennek a politikának a folytatását szeretné.

Egyelőre nem világos, hogy szándékában áll-e majd Bidennek új utat indítani az izraeli-palesztin párbeszédben, de

a palesztinok már bejelentették, hogy készek a tárgyalásra a Biden vezette Washingtonnal.

A kétállami megoldás újra visszakerülhet az asztalra

Biden teljes szívvel hisz a kétállami megoldásban, egy olyan palesztin állam létrehozásában, amely békében és biztonságban élne Izrael mellett. Úgy véli, hogy meg kell őrizni ezt a megoldást, amely az amerikai politikát az izraeli-arab konfliktus kérdésében évtizedek óta irányította.

Mégis könnyen meglehet, hogy az új elnök távol fog maradni az izraeli-palesztin viszálytól, egyrészt mert Mahmúd Abbász vezetése a végéhez közeledik, és még nem dőlt el a harc utódlásáért, másrészt mert Netanjahu és Abbász olyan fokon bizalmatlan egymás iránt, hogy reménytelennek tűnik bármiféle tárgyalás.

Bidenhez közeli emberekkel folytatott megbeszélések a ynet számára azt jelezték, hogy az új amerikai elnök fel fogja szólítani Izraelt, hogy

ne bővítse a Júdeai (ciszjordániai) településeket, és ne beszéljen többé az annektálásról.

Emellett arra fogja kérni a palesztinokat, hogy tartózkodjanak az olyan negatív intézkedésektől, amelyek a nemzetközi diplomáciában megpróbálják aláásni Izrael legitimitását, és hagyjanak fel a terroristák családjainak nyújtott kifizetésekkel és az uszítással.

Izraelben úgy tudják, hogy Joe Biden nem szándékozik visszaköltöztetni Tel-Avivba az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét, amelyet Washington Donald Trump idején, 2018 májusában Jeruzsálembe költöztetett.

(MTI/Hetek)

Előfizetői nyereményakció
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!