Baráti gesztus: ötezer dózis Moderna-vakcinát adományozhat Izrael Magyarországnak
Az oltóanyagból összesen 15 szövetséges ország kap majd
Baráti gesztus: ötezer dózis Moderna-vakcinát adományozhat Izrael Magyarországnak

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 24.
A Kan csatorna információi szerint Netanjahu úgy döntött, Izrael százezer dózis Moderna-vakcinát szállít 15 szövetséges országnak, amelyek diplomáciai téren komoly segítséget nyújtanak a zsidó államnak. Az érintettek egyenként ötezer adagot kapnak az oltóanyagból. A listán Magyarország is szerepel.

A döntés némi feszültséget okozott az izraeli kormány berkein belül. Beni Ganz védelmi miniszter szerint ugyanis Netanjahunak nem lenne szabad az "izraeli állampolgárok oltásaival kereskednie" megbeszélés és kellő jóváhagyás nélkül, és akkor is csak biztonsági, diplomáciai, vagy sürgős orvosi szükséglet igazolhat egy ilyen lépést.

A vakcinákat hivatalosan feltétel nélkül küldi a zsidó állam, mintegy megjutalmazva az érintett országok baráti gesztusait, Izrael szuverenitásának elismeréséért egész Jeruzsálem felett, illetve az állam melletti kiállásért nemzetközi fórumokon.

A szállítmány Csehországba például már meg is érkezett. De a listán többek között hazánk is szerepel.

Magyarország számos alkalommal állt Izrael oldalára nemzetközi fórumokon, veszi védelmébe a zsidó állam önvédelemhez való jogát, néhány éve pedig diplomáciai szintű kereskedelmi irodát is nyitott Jeruzsálemben.

A magyar kormány egyelőre nem reagált a hírre, és nem tudni, amennyiben tényleg jön szállítmány, pontosan mikor érkezik.

Izrael a napokban jelentette be, hogy a világon elsőként lakosságának felét már sikerült beoltania, bár sok kritika éri amiatt, hogy sokak szerint a palesztin lakosságnak nem biztosít elég oltóanyagot. A vádakat a kormány a leghatározottabban elutasítja.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!