Rohamosan fogynak az AdBlue-készletek Európában, felvásárlási láz indult Magyarországon
A modern dízelautók nem működnek ugyanis az adalékanyag nélkül, melynek gyártása jóformán leállt
Rohamosan fogynak az AdBlue-készletek Európában, felvásárlási láz indult Magyarországon

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 10. 27.
Komoly ellátási nehézségek jelentkeztek a dízelautókhoz szükséges adalékanyag, az AdBlue piacán. Európában rohamosan fogynak a készletek, az emberek pedig tömeges felvásárlásba kezdtek Magyarországon. A Mol úgy döntött, korlátozza az adalékanyag értékesítését.

Az AdBlue termelés leállása komoly áremelkedést és számos más problémát is okozhat a fuvarozók és a fogyasztók számára, hiszen a modern dízelautók nem működnek AdBlue nélkül, ezzel tudják csak teljesíteni a környezetvédelmi előírásokat.

Az áruszállítás dízel alapú, így ha drágul az adalékanyag, minden más is drágulhat. Ha pedig elfogy az AdBlue, a teljes áruforgalom leállhat. 

A tömeges felvásárlások miatt korlátozza az AdBlue értékesítését a Mol - közölték az MTI-vel szerdán. Az ellátásbiztonság érdekében

egy tranzakción belül 1 darab kannás terméket lehet vásárolni, a pisztolyos AdBlue-tankolásnál pedig legfeljebb 50 liter az alkalmanként kiadható mennyiség.

A Mol töltőállomásain a közfeladatot ellátó szervek, a mentők, a tűzoltóság, a rendőrségnek a készlet erejéig továbbra is korlátozások nélkül vásárolhatnak, a MOL-LUB Kft. pedig teljesíti a szerződéses kötelezettségeit.

A dízelmotoros járművek adalékanyaga iránt néhány nap alatt a tízszeresére-húszszorosára nőtt a kereslet.

A részben már nyerészkedési célú felvásárlás felborította a piacot, noha a lakossági igényeket a Mol továbbra is ki tudná elégíteni - indokolták a korlátozást.

A közlemény szerint a gáz drágulása miatt egész Európában hiánycikk az AdBlue. A Mol bízik a helyzet gyors rendeződésében, ám addig is gondoskodik a készletei rendszeres feltöltéséről - tették hozzá.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!