Ritka érmét találtak a Júdeai-sivatagban: egy zsidó pap neve is szerepel rajta
A leletet a Bar Kohba-felkelés idejére datálják
Ritka érmét találtak a Júdeai-sivatagban: egy zsidó pap neve is szerepel rajta

Fotó: izraeli Régészeti Hatóság

2024. 03. 05.
Bar Kohba-felkelés korabeli érmét találtak három másikkal együtt izraeli régészek a Júdeai-sivatagban, melyeket Kr. u. 132-re datáltak. Az Izraeli Régészeti Hatóság most önkénteseket keres a júdeai barlangokban márciusban végzett 10 napos további feltárásokra.

Egy ritka érmét, amelyen az "Eleázár pap" név és az "Izrael megváltásának első éve" felirat olvasható, mintegy két hete fedeztek fel a Júdeai-sivatag egyik barlangjában, a Matzok Hahetekim természetvédelmi területen - jelentette be hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

Az érmét, amelyet három másik, ugyanabból a korból származó, "Simon" nevet viselő érmével együtt fedeztek fel, Kr. u. 132-re datálták, a Bar Kochba-lázadás idejére, amikor a római uralom elleni zsidó lázadók a nehezen megközelíthető sivatagi barlangokat használták rejtekhelyként.

Az IAA sajtóközleményében megjegyezte, hogy az "Eleázár a pap" felirat Eleázár Hamodáj rabbira utalhat, aki rabbi Akiva idején rabbi Jóhanán ben Zakkáj tanítványa volt.

"Úgy tűnik, hogy Eleázár Hamodáj rabbi jelentős vallási szerepet játszott a Bar Kohba felkelés idején, és Beitar városában - a felkelés főhadiszállásának helyszínén - élt... A Talmud beszámol arról, hogy Beitarban halt meg, valószínűleg a felkelés idején" - tette hozzá az IAA.

Az érmét, amelyen egy datolyapálma és szőlő vésetei is láthatók, a Júdeai-sivatag barlangjainak feltárása során fedezték fel.

A régészeti hatóság bejelentette, hogy a következő ásatási szezon március 11-én, hétfőn kezdődik a sivatagi barlangokban, és 10 napig tart majd. Önkéntesek jelentkezését is várják. 

(Times of Israel/hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!