Megfejtették a legrégebbi izraeli felirat átokszövegét, amit a Bibliában is szereplő Ebál-hegyen találtak
„Évszázadokkal régebbi, mint bármely ismert héber felirat az ókori Izraelből” - mondták a kutatók
Megfejtették a legrégebbi izraeli felirat átokszövegét, amit a Bibliában is szereplő Ebál-hegyen találtak

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 03. 25.
Az Associates for Biblical Research (ABR) szakértői arról számoltak be, hogy sikeresen megfejtettek egy ólomtáblán szereplő ősi átokszöveget, amelyet az Ebál-hegyen végzett ásatások során találtak, ahol Józsué is oltárt épített a Biblia Istenének. Scott Stripling régész és a kutatásban részt vevő csapat még 2019 decemberében bukkant rá a táblára.

Elmondták, hogy az ólomtáblán összesen 40 ókori héber betű olvasható.

„Évszázadokkal régebbi, mint bármely ismert héber felirat az ókori Izraelből”

– emelték ki.

Stripling a Cseh Tudományos Akadémia négy tudósával és két epigráfussal állt össze, hogy megfejtsék az írást. Az izgalmas kutatómunka során arra jutottak, hogy ez áll a régészeti leleten:

„Átkozott, átkozott, átkozott – átkozott vagy az Úristentől. Átkozottan fogsz meghalni. Átkozott vagy, biztosan meghalsz. YHW-tól vagy átkozott – átkozott, átkozott, átkozott.”

Stripling szerint „az ilyen típusú amulettek jól ismertek voltak a hellenisztikus és a római korban, a Zertal által feltárt kerámia (egy korábban felfedezett lelet – a szerk.) viszont a vaskor és a késő bronzkor idejére datálható.”

Majd hozzátette, hogy „logikusnak tűnik, hogy a tábla e korai időszakok valamelyikéből származik”.

„Még így is megdöbbentett, amikor láttam, hogy egy késő bronzkori feliratot fedeztünk föl.”

Az 5Mózes 27 és a Józsué 8 egy olyan helyszínként írja le az Ebál-hegyet, ahol (meg)átkozták azokat, akik megszegték Isten törvényét.

A Józsué 8:30-35-ben pedig az olvasható, hogy Józsué oltárt épített Istennek, „miképpen megparancsolta vala Mózes, az Úrnak szolgája Izráel fiainak”. Józsué ezután felolvasta Mózes törvényét Izrael fiai számára – az áldásokkal (ha engedelmeskednek Istennek) és az átkokkal együtt (amennyiben elhagyják őt).

A kutatás kapcsán készült interjú itt tekinthető meg:

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!