Rendkívüli siker: rangos díjakat nyertek magyar diákok a fiatal tudósok olimpiáján
Rendkívüli siker: rangos díjakat nyertek magyar diákok a fiatal tudósok olimpiáján

Forrás: Youtube/SocietyforScience

2021. 05. 27.
Magyar diákok kerültek a legjobbak közé az idén a több országban megtartott középiskolai tudományos versenyek olimpiáján (Regeneron International Science and Engineering Fair - Regeneron ISEF) - közölte a Magyar Innovációs Szövetség csütörtökön az MTI-vel. Az idei vetélkedőt május 3. és 6. között rendezték meg virtuálisan.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Az eredmények szerint Hargitai Sára matematikai projektjével 500 dolláros 4. díjat kapott, Ecsedi Boglárka pedig IT projektjével az amerikai villamos- és eletronikai mérnökök intézetének alapítványa (IEEE Foundation) 400 dolláros 3. díját nyerte el, valamint az Innopolis University BSc programján vehet részt ösztöndíjjal.

Mindketten a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny helyezettjei voltak tavaly.

A versenyen a döntőbe bejutott diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, akik az olimpiához kapcsolódó helyi és nemzetközi tudományos versenyeken - Magyarországon az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen - szereznek győzelmet világszerte.

Idén már több mint 1800 20 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 65 országból.

A 2020. évi, 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen Ecsedi Boglárka első, Hargitai Sára második díjas volt, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételüket a tudományos (projekt) versenyek olimpiáján. A diákok szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja végezte.

A Regeneron ISEF kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

Hargitai Sára, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium diákja "Középpontban az elfeledett közép" című munkájával pályázott, Ecsedi Boglárka, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulója pedig "Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben˝ című munkájával.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!