Rejtélyes körülmények között lángba borult, majd elsüllyedt az iráni haditengerészet legnagyobb hajója
Az incidensre az Ománi-öbölben került sor
Rejtélyes körülmények között lángba borult, majd elsüllyedt az iráni haditengerészet legnagyobb hajója

Forrás: Twitter/Reza Khaasteh

2021. 06. 02.
Az iráni haditengerészet legnagyobb hajója egyelőre ismeretlen okokból kigyulladt, majd nem sokkal később elsüllyedt az Ománi-öbölben. Az eset márcsak azért is érdekes, mert az elmúlt hónapok során rendszeresen ért hasonló incidens iráni hajókat, melyeket rendre Izrael számlájára írtak.

Az iráni Farsz és Tasznim hírügynökségek szerint a lángok szerda hajnalban, helyi idő szerint 2:25-kor csaptak fel, és a tűzoltók egy ideig igyekeztek megfékezni azokat, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megmenteni a Kharg támogató hajót, amelyet Irán fő olajtermináljaként szolgáló szigetről neveztek el.

A hajó az iráni Jask kikötő közelében süllyedt el, Teherántól délkeletre mintegy 1270 kilométerre az Ománi-öbölnél, a Hormuz-szoros közelében.

A Kharg az iráni haditengerészet néhány olyan hajójának egyike, amely képes a többi hajónak utánpótlást nyújtani a tengeren. Nehéz rakományt is szállíthat, illetve felszállási pontként szolgálhat helikopterek számára. A Nagy-Britanniában épített és 1977-ben vízre bocsátott hajó az iráni 1979-es iszlám forradalmat követő hosszú tárgyalások után 1984-ben "csatlakozott" az iráni haditengerészethez.

Iráni tisztségviselők egyelőre semmit nem mondtak a tűz eredetével kapcsolatban, annyit azonban tudni, hogy korábban több rejtélyes robbanás is ért iráni hajókat, melyekért rendszerint Izraelt tették felelőssé.

Legutóbb áprilisban számoltunk be arról, hogy amerikai kormányzati források szerint Izrael tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy ő felelős egy, az Iráni Forradalmi Gárdához köthető iráni teherhajó ellen Eritrea partjainál indított robbantásos támadásért.

Márciusban a Maariv izraeli lap szerint Izrael több tucat iráni olajhajó ellen intézett hasonló támadást.

A Kharg elsüllyesztése Irán legújabb tengeri katasztrófáját jelenti, melyekből az elmúlt években sem volt hiány. 2020-ban egy iráni katonai kiképző gyakorlat során egy rakéta tévesen talált el egy hadihajót Jask kikötője közelében, 19 tengerészt megölve és 15-öt megsebesítve. 2018-ban szintén egy iráni haditengerészeti romboló süllyedt el a Kaszpi-tengeren.

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!