Rasszistaként is értelmezhető kép miatt variálja át katalógusát az IKEA
Fekete modelljének rabruha-szerű öltözete okozott bonyodalmat
Rasszistaként is értelmezhető kép miatt variálja át katalógusát az IKEA

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 28.
A svéd lakberendezési áruház, az IKEA elhalasztja 2021-es katalógusának kiadását, miután a digitális változatban találtak egy potenciálisan sértő fotót, melyen egy bútort összeszerelő fekete férfi olyan felsőt visel, ami többek szerint rabruhához hasonlít. 

„Kétszázezer nyomtatott példányával az IKEA gondosan felépített katalógusa a tömeges forgalom szempontjából a Bibliával, a Koránnal és a Harry Potter sorozattal vetekszik" - írta a Quartz At Work, amely először beszámolt a történetről.”

A képen az látható, hogy a fekete férfi sínt visel az ujján, és gipszet a lábán, miközben egy dohányzóasztal közelében van, ami összeszerelésre szorul. Az általa viselt ing, amelyet állítólag a „45678” számmal láttak el, többekben megütközést keltett. 

A cég amerikai szóvivője a Fox Business televíziócsatornának elmondta,

„miután megkezdtük a 2021-es katalógus belső kiosztását, felfedeztük, hogy a kép félreérthető”. 

„Célvezérelt szervezetként, ahol a sokféleség és a befogadás alapvető értékek, az IKEA arra törekszik, hogy a társadalom pozitív változásainak ereje legyen. A változás előmozdításának fontos része a a tévedések tudomásul vétele és a cselekvés.”

- tette hozzá.

A cég kijelentette, inkább nem szeretné megosztani a kérdéses képet, melyben a ruhán látható számok csupán dizájnelemekként szolgáltak, de negatív faji sztereotípiák megerősítéseként is értelmezhető, úgyhogy inkább változtatnak rajta. 

ikea
Fotó: IKEA

A katalógus a svéd lakberendezési áruház 70. születésnapján került közzétételre digitális formában a kép nélkül. Helyette ez fekete férfi tiszta fehér ingben áll az összeszerelendő bútor felett a következő szöveggel: „össze tudod szerelni egyedül. De nem kell.”

Az amerikai IKEA áruházlánc a feketéket segítő társadalmi, gazdasági és oktatási szervezetek támogatására 12 hónapon keresztül összesen 3 millió dollárt választott el. Ennek keretében Black Lives Matterhez és LGBTQ+ kampányokhoz kapcsolódó kezdeményezéseket is támogat.  

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!