Percről percre: hiába a lemondások, tovább görgetik a kegyelmi botrányt, influencerek gigatüntetést szerveznek
Cikkünk folyamatosan frissül
Percről percre: hiába a lemondások, tovább görgetik a kegyelmi botrányt, influencerek gigatüntetést szerveznek

Forrás: Hetek-grafika/Facebook/Novák Katalin/Varga Judit/Balog Zoltán/Partizán

2024. 02. 13.
Hiába mondott le Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, továbbra is dagad az úgynevezett kegyelmi botrány. A legfrissebb fejleményeket folyamatosan frissülő hírfolyamunkban követheti nyomon.

Szerdai hírfolyamunkat ide kattintva érheti el.

16:00 - Befejeződött a rendkívüli református tanácskozás

A Magyarországi Református Egyház hivatalában véget ért Balog Zoltán meghallgatása. Több résztvevő már távozott is az épületből, és ezek közül voltak, akik azt állították, hogy a püspök várhatóan este fog majd nyilatkozatot tenni a sajtónak.

15:15 - Már a 2016-os kitüntetése előtt is voltak aggályok az elítélt igazgatóval kapcsolatban

A Magyar Hang szúrta ki, hogy Balog Zoltán azt állítja, hogy "amikor gyanú merült fel V. János ellen, ő azonnal felfüggesztette, vizsgálatot rendelt el, az igazgató pedig az eljárás végén börtönbe került." Ezzel szemben az igazgatót csak 2016 szeptemberében függesztették fel, miközben gyanú felmerült ellene már 2011-ben és 2012-ben is.

14:30 - Schiffer András a lemondás-ügyről

Van-e alkotmányossági probléma Novák Katalin lemondásával kapcsolatban? Mikortól lesz Kövér László ideiglenes köztársasági elnök? Mire lesz joga az ideiglenes köztársasági elnöknek? Adhat kegyelmet? Visszaküldheti a NATO-csatlakozási döntést? Többek között ezekről kérdeztük Schiffer Andrást:

11:07 - Most zajlik Balog Zoltán meghallgatása

A Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalába érkezett Balog Zoltán püspök, hogy magyarázatot adjon a K. Endre-féle ügyre.

10:45 - Találkozott Novák Katalin és K. Endre felesége? 

A sajtóban megjelent, hogy állítólag a kegyelmi döntés előtt K. Endre felesége találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel. Az Index kérdésére reagált a Sándor-palota: 

„A kegyelmi ügyekben a köztársasági elnök a felterjesztett kérelmek, iratok és adatok alapján, a rendelkezésre álló információkat mérlegelve dönt. Ilyenkor jellemzően érkeznek különböző támogató vélemények a köztársasági elnökhöz, melyeket megfontol. Novák Katalin elismerte, hogy hibázott, és lemondott a köztársasági elnöki tisztségről. Ezzel az ügy le van zárva”

09:59 - Megmozdul a Youtube

09: 33 - K. Endre mégis nyilatkozik

A Blikknek adott villáminterjújában a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese azt állítja, hogy ártatlan, és meghurcolás áldozata, aki mélységesen elítéli a pedofíliát és sajnálja ami történt, tanárként és tisztességes emberként is együttérez az áldozatokkal. 

A Facebook oldalán közzétett 12 oldalas nyílt leveléről ebben a podcastben foglalkoztunk részletesen is: 

09:01 - Hírlapi kacsa

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke azt írta a 444.hu cikkére reagálva, hogy "a baloldali sajtóban megjelent híresztelés Orbán Viktorral és Balog Zoltánnal kapcsolatban ostobaság, hírlapi kacsa. A kormány és a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe, tiszteletben tartja az autonómiájukat."

08:40 - Influencerek terveznek gigatüntetést a Hősök terére

Egy sor Youtuber, influencer és véleményvezér szervez közösen tömegdemonstrációt a Hősök terére, mert "elegük van".  Céljuk, hogy "felemeljék a hangjukat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében." A közleményben azt írják, nagyon nincs rendben, hogy "a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll".

A közleményt többek között Azahriah, Gulyás Márton, Pottyondy Edina és Osváth Zsolt is aláírta. 

08:17 - Nem a Vatikán lobbizott K. Endréért

Pontosan nem tudni, miért - de Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az X-oldalán közzétett bejegyzésében sietett leszögezni, hogy a Vatikán nem érintett a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető kegyelmi botrányban.

 

07:56 - Alpári címmel írt véleménycikket a Klubrádió vezetője

Arató András Bútorok cseréje? című írása még mindig olvasható a Klubrádió honlapján, az írás azonban a megjelenéskor még vulgárisabb kifejezéssel publikálódott, utalva a kegyelmi botrányba belebukó Novák Katalinra és Varga Juditra, akiket Arató utcanőkhöz hasonlított. 

Az írás nagy botrányt kavart, azt az LMP és Lukácsi Katalin is, valamint természetesen a kormány is élesen bírálta. 

07:33 - Nem Magyar Péter mondott fel, hanem kirúgták?

Varga Judit volt férjével kapcsolatban eddig az az információ keringett, hogy önként távozott az állami tulajdonú cégekben betöltött tisztségeiből, de az Indexen megjelent mai cikk alapján az MBH Bank felügyelőbizottsági tagságából már jóval a kegyelmi botrány kirobbanása előtt elbocsátották - január 18-án a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezte a megbizatásának visszavonását. 

07:04 - Balog körlevele kiszivárgott

Felettébb érthetetlen, milyen mennyiségű belsős információ szivárog ki az elmúlt napokban a nyilvánossághoz - mindenesetre a legutóbbi ilyen infó Balog Zoltán református püspök lelkipásztoroknak címzett körlevele, amelyben számot ad a médiában megjelent vádakra. 

Ezzel kapcsolatban a püspök kijelentette, hogy"akár tévedett, akár nem, amikor megbízóm kérésére bármilyen ügyben állást foglaltam, az kizárólag rá tartozik" - utalt Balog Novák Katalinra, aki mellett egyébként tanácsadóként dolgozott. Levelében leszögezte, hogy soha nem találkozott K. Endrével, és a kegyelmi kérvényt nem ő nyújtotta be. 

06:47 - Megtalálta a 444 Balog Zoltánt

A református püspököt a 444 több cikkben is azzal vádolta, hogy az ő közreműködésére adott a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének Novák Katalin kegyelmet, és ezért Orbán Viktor felelősségre vonta, és azt is kilátásba helyezték, hogy a mai napon bejelentheti lemondását. Most a 444 Ausztriában érte utol Balogot, aki elmondta: a mai napon fog nyilatkozatot tenni: 

06:23 - Varga Judit volt férje reflektorfényben

Magyar Péter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésekkel igyekszik borzolni a kedélyeket, a Partizánnak adott interjújában pedig több kormányzati szereplőbe is beleszáll. Akciójára már Orbán Viktor sajtófőnöke is reagált

6:00 - A Hetek újságíróinak elemzése

Élő műsorban vettük végig a kegyelmi üggyel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Ha szeretne képbe kerülni, ezzel a videóval megteheti. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!