Óriási pofont kapott Macron, új választást fognak kiírni Franciaországban
Óriási pofont kapott Macron, új választást fognak kiírni Franciaországban

Facebook/Emmanuel Macron

2024. 06. 09.
Emanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést és előrehozott parlamenti választásokat ír ki, miután pártja az előzetes adatok szerint súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon.

Az Elysee elnöki palotában tartott beszédében Macron közölte, hogy

„Úgy döntöttem, hogy egy (újabb) szavazással visszaadom Önöknek a parlamentünk jövőjéről való döntést. Ezért feloszlatom a nemzetgyűlést.”

A szavazásra két fordulóban, június 30-án és július 7-én kerül majd sor - mondta.

A lépésre azért is került sor, mert a franciaországi közvélemény-kutató intézetek előrejelzései szerint Franciaországban a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt fölényesen vezet az európai uniós parlamenti választásokon Macron centrista pártjával szemben.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés parlamenti frakcióvezetője üdvözölte Macron elnök döntését az előrehozott választások kiírásáról. „Készek vagyunk átvenni a hatalmat, ha a franciák bizalmat szavaznak nekünk a közelgő országos választásokon” - fogalmazott. „Készen állunk a hatalomgyakorlásra, a tömeges migráció megszüntetésére, a vásárlóerő előtérbe helyezésére, készen állunk arra, hogy Franciaországot újra elevenné tegyük” – nyilatkozta.

(BBC / AP News / Hetek)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!