Óriásdemonstrációt terveznek Varsóba a dühös lengyel abortuszpártiak
Nem vetethetnek el többé beteg magzatokat, a keresztényeken és a lengyel kormányon töltik ki mérgüket
Óriásdemonstrációt terveznek Varsóba a dühös lengyel abortuszpártiak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 30.
Egész Lengyelországból a fővárosba gyűlnek ma egy minden eddiginél nagyobb tiltakozásra azok a feministák akik felháborodással vették tudomásul a lengyel alkotmánybíróság döntését, miszerint a beteg gyermekeknek is joga van az élethez, nem lehet őket abortálni ezentúl. A lengyel abortuszok többségét ugyanis a Down-szindrómás gyermekek elvetetése tette ki. 

Több tízezer, többek szerint százezrek tüntettek, meneteltek, támadtak rá katolikus templomokra, hívekre és papokra a hétvégén, a többségében katolikus ország múlt heti alkotmánybírósági döntése nyomán, melyet képtelenek lenyelni. 

Bizonyos források szerint a 28-i, szerdai megmozdulásokon összesen 430 ezer ember vett részt, négyszáztíz különböző demonstráción. A legnagyobb tömeget a rendőrség mégis péntekre várja Varsóba. 

A rendőrség szerint a mára tervezett tüntetés biztosításához más rendőri csapatok segítségére is szükségük lesz. 

A tüntető szervezet, a Strajk Kobiet (Nők sztrájkja) Facebook-oldalán jelentette be, hogy a demonstrálók a városközpontban három helyszínen fognak gyülekezni délután négy órától. 

“Itt az idő, hogy egész Lengyelországból Varsóba vonuljunk”

- szól a felhívás.

A demonstrációk hamar a Jog és Igazságosság kormánypárt és a Római Katolikus Egyház elleni dühkitörések színtereivé váltak, őket okolják ugyanis az abortuszt kvázi teljesen betiltó rendeletért a feminista tüntetők.

Az alkotmánybíróság a múlt hét csütörtökön döntött úgy, hogy beteg magzatokat nem lehet abortálni. Ezzel meglehetősen az európai uniós főáramtól eltérő életpárti határozat született.

Hatályba lépése után a lengyel nők csak erőszak, vérfertőzés vagy saját egészségük veszélyeztetése esetén szakíthatják majd meg terhességüket.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön arra kérte a tüntetőket, vessenek véget a tömeges felvonulásoknak, hiszen azzal csak a koronavírus járvány további terjedéséhez járulnak hozzá, és veszélyeztetik az időseket. A fertőzési számok mind Lengyelországban, mind Európában meredek emelkedésnek indultak az elmúlt hetekben. 

Budapesten is tiltakoztak

A magyar fővárosban élő lengyel nők a lengyel nagykövetség elé tüntetést szerveztek az abortusz szinte teljes betiltása miatt. Külföldiek és magyarok is voltak a helyszínen, bizonyos médiaforrások szerint több százan, a 444.hu becslése szerint körülbelül kétezren. 

A demonstráción szervezői hangsúlyozták, hogy az abortusz tiltásával a nők „alapvető” reproduktív jogait csorbulnak, és az „életüket veszélyezteti” a döntés. Azt is kifogásolták, hogy nemrég a magyar és a lengyel kormány együtt aláírt egy abortuszellenes nemzetközi nyilatkozatot, mely az élet értékét és a hagyományos család fontosságát húzta alá.

A 32 ország által aláírt Geneva Consensus Declaration, (genfi megegyezés) elkülöníti az abortuszhoz való hozzáférést a női jogok és egészség kérdésétől. A dokumentumban leszögezik, hogy a nőknek nincs nemzetközileg elismert joga a terhességmegszakításhoz, így azt a kormányoknak nem is kötelessége támogatni.

Több életpárti kampány is indult az ügyben, lapunk "Az Ő élete" jelszóval indított Instagram-kampányt, illetve a Facebookon létrehozott egy "Baby Lives Matter" keretet, mellyel bárki profilképére is kitűzheti, ha kiáll a meg nem született életek mellett. A Hit Rádió, a Protest és a Prolife Hungary pedig  közös, több dimenziós életpárti tüntetést indít.

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!