George Clooney ismét beleszállt a magyar kormányba
A hollywoodi színész a Telex szerint reagált a közmédia állításaira
George Clooney ismét beleszállt a magyar kormányba

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 24.
George Clooney pár napja egy új sci-fi filmjének reklámozásánál a GQ videójában kijelentette a világon komoly gyűlöletet és haragot tapasztalnak az emberek, és erre példaként Bolsonaro elnök Brazíliáját és Orbán Magyarországát hozta fel példának, majd később hozzátette, évtizedeken belül a filmben hasonló apokaliptikus állapotokat hozhat létre ez a típusú politizálás.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A közmédia híradójában elhangzottak szerint a színész kijelentése kapcsolatban lehet a Soros György féle kormányellenes támadásokkal. Állításuk alátámasztására két fotót is közöltek, melyeken George Clooney egyszer a milliárdossal, egy másik alkalommal meg a fiával fotózkodott. A színész Telex által megjelentetett nyilatkozatában azonban határozottan tagadta a vádakat, a kormányt Orbán-rezsimnek, a közmédiát pedig hazug propagandagépezetnek minősítve. A nyilatkozatot egyetlen másik forrás sem erősítette meg. A Telex azt írja, egy olvasójuk kereste meg Clooney ügynökét, a válasz hitelességéről a portál meggyőződött állításuk szerint.

Az elmúlt napokban George Clooney kijelentései körbejárták a hazai sajtót. Eredetileg új mozifilmje, az "Éjféli Égbolt" (The Midnight Sky) kapcsán került reflektorfénybe, amikor az apokaliptikus sci-fi kapcsán a világ minden táján tapasztalható gyűlöletre és haragra hívta fel a figyelmet. Ennek szemléltetésére a brazil és a magyar kormányt hozva fel példaként.

"Nem voltunk még egy világjárvány kellős közepén, amikor forgattuk, de ott voltak ezek az egyéb elemek, annyit gyűlöletet és haragot tapasztaltunk mind a világ minden táján. Csak vegyük Bolsonarót Brazíliában, vagy Orbánt Magyarországon. A film bemutatja milyen realitással nézhetünk szembe, ha engedjük ezt a fajta gyűlöletet kibontakozni"

A kormányközeli média ezután a színész kirohanását a Soros családdal hozta kapcsolatba. Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a következőket nyilatkozta az ügyben:

"Soros György és Magyarország kormánya között a bevándorlás kapcsán évek óta vita áll fenn, ezért Soros György minden olyan lehetőséget felhasznál, amellyel a magyar kormányt támadhatja. Elég elkeserítő, hogy vannak olyan szereplők, akár politikától mentes szereplők, akik Soros Györgynek az ilyen politikai szándékát végrehajtják."

Az M1 Híradó kijelentette, hogy "a liberális hollywoodi színész George Clooney közismerten jó barátja a Soros-családnak, a közösségi médiában még közös képe is van Soros György fiával."

Az Origo pedig lehozott egy 2017-es fényképet, amin a színész Alex Sorossal, Soros György fiával látható, ezzel alátámasztva a két fél között fennálló "szoros kapcsolatot". 

Clooney: Orbán propagandagépezete hazudik

A Telex szerint Clooney nyilatkozatban reagált a vádakra, melyet egy olvasójuk kapott kézhez a színész egyik képviselőjétől, majd eljuttatta a híroldalhoz is. A nyilatkozat eredeti, angol nyelvű változatát nem, csak annak magyar nyelvű fordítását közölték, és más forrásból még nincsen megerősítve a hitelessége. Szövege így szól:

George Clooney Telex által közölt közleménye

“Nem számítok arra, hogy a válaszomat a magyar híroldalak nagy része lehozná, mert azokat az orbáni rezsim vagy közeli szövetségeseik tulajdonolják és működtetik. De azért lesz visszhangja. Soros Györggyel egyszer, egy ENSZ-értekezleten találkoztam, ahol az Egyesült Államok elnöke is ott volt, és a menekültválságról volt szó. Egyszer találkoztam a fiával, Alexszel is, egy davosi rendezvényen. Ebben ki is merül a kommunikációm Soros Györggyel. Orbán propagandagépezete tehát hazudik, pont. Ugyanakkor a Soros család oktatást és jogsegélyt finanszírozott a szegényeknek és a menedékkérőknek, elsöprő jótéteményt hoztak a világnak. Orbán úr ugyanezt érzékelhette 1989-ben, amikor Soros úr fizette az angliai tanulmányait. Aztán a kormánya egymillió dollárt fogadott el Soros úrtól a régi szép időkben, amikor Orbán Viktor a kommunizmus ellen küzdött. Ami korábbi megjegyzéseimet illeti, szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen, amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat. Mintha 1956 soha nem történt volna meg, amikor a világot elárasztották a szovjet uralom elől menekülő magyar menekültek. Nagyon kedvelem a magyar embereket. Az 1980-as évek elején voltam ott először, amikor még a Szovjetunió része volt. A 2000-es évek elején tértem vissza, és a Dunaparton sétálgattam. Akkoriban Magyarország a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott. Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt."

hetek
Előfizetői nyereményakció

(Telex/GQ)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!