Oklahoma kormányzója aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét
A magzatokat egészen a fogantatástól kezdve védi az új jogszabály
Oklahoma kormányzója aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét

Youtube/The Oklahoman

2022. 05. 26.
Kevin Stitt oklahomai kormányzó szerdán aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortuszszabályozását, amely már fogantatástól fogva tiltja az abortuszt, és lehetővé teszi magánszemélyek számára, hogy bepereljék azokat, akik segítenek a várandós nőknek a terhességmegszakításban.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

„Megígértem az oklahomaiaknak, hogy kormányzóként minden életpárti törvényt alá fogok írni, ami csak az asztalomra kerül, s büszke vagyok rá, hogy a mai napon teljesíthettem ezt az ígéretemet”

- fogalmazott Stitt.

A republikánusok által támogatott és azonnal hatályba lépő törvény egyedül az orvosi vészhelyzetben, nemi erőszak, valamint vérfertőzés esetén tesz kivételt a tilalom alól.

Oklahoma az Egyesült Államok azon, republikánus vezetésű államai közé tartozik, melyek igyekeznek életpárti jogszabályokkal akadályozni az abortuszokat, és azt remélik a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy nemsokára hatályon kívül helyezi a Roe kontra Wade döntést, amely 1973-ban deklarálta az abortuszhoz való alkotmányos jogot.

A Center for Reproductive Rights nevű, New York-i abortuszpárti érdekképviseleti csoport úgy nyilatkozott az új szabályozás ügyében, hogy hamarosan megtámadja a törvényt, és megpróbálja bírósági úton megakadályozni annak alkalmazását.

de Mi is az a Roe kontra Wade? 

A Roe kontra Wade egy mérföldkőnek számító jogi döntés volt, amelyben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette a texasi statútumot, amely megtiltotta az abortuszt.

„Roe a kezdetektől fogva nagyot tévedett”

– írta Samuel Alito bíró a véleménytervezetben, amely február 10-én kelt a Politico szerint. Hozzáteszi,

„itt az ideje, hogy az alkotmányra hallgassunk, és visszaadjuk az abortusz kérdését az emberek választott képviselőinek”. 

Szerinte a Roe kontra Wade indoklása „kivételesen gyenge” volt, és „káros következményekkel járt”, és arra is kitért, hogy „az abortuszhoz való jog nem gyökerezik mélyen a nemzet történelmében és hagyományaiban”.

A többi republikánus által kinevezett bíró közül négy – Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh és Amy Coney Barrett – Alitóval szavazott a bírók konferenciáján – tette hozzá a jelentés.

Ha a júliusra várható döntés a lényegét tekintve megegyezik a most kiszivárogtatott tervezettel, megszűnik szövetségi szinten az abortusz legalitása, és az engedélyezés visszakerül a tagállamok hatáskörébe. 

A 6-3-as konzervatív többséggel rendelkező bíróság decemberben szóbeli érveket hallgatott meg Mississippi azon törekvéséről, hogy újból életbe léptesse a terhesség 15. hetétől kezdődő abortusztilalmát, amely törvényt az alsóbb bíróságok blokkoltak.

A Politico beszámolója szerint a decemberi szóbeli érvelés alapján úgy tűnt, hogy a többség a Mississippi állam abortusztilalmának fenntartására hajlik, és öt szavazatot kaphat a Roe kontra Wade határozat hatályon kívül helyezése. 

(Reuters/Hetek)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!