Obama szervezte az NBA bojkottját?
Folyamatosan egyeztetnek a játékosok a volt elnökkel
Obama szervezte az NBA bojkottját?

Fotó: AP Photo/Carolyn Kaster

2020. 09. 02.
Miközben brutálisan gyenge nézettségi adatokat produkál az amerikai kosárliga, az NBA szinte teljes mellszélességgel áll ki a Black Lives Matter mozgalom és az azt övező tüntetések mögött. Legutóbb teljes bojkottot hirdetett a liga, amihez Barack Obama tanácsát is kikérték.

Maga a volt elnök stábja is megerősítette azt a sajtóértesülést, mely szerint konferenciahívások keretében adott tanácsokat néhány játékosnak a bojkottot illetően. Köztük volt a Los Angeles Lakers sztárja, a politikai performanszot erőltető Lebron James és a játékosok érdekképviselét ellátó Chris Paul.

Mint ismeretes, az NBA csapatai egyként jelentették be, hogy Jacob Blake lelövése miatt bojkottálják a rájátszás-mérkőzéseket. Végül aztán a lelkesedés egy napig tartott.

A bojkottal kapcsolatban most nyilvánosságra hozták, hogy Chris Paul és Lebron James telefonon egyeztetett Barack Obamával, akiről köztudott, hogy szoros kapcsolatot ápol a liga több sztárjával is. Mint fogalmazotak, a bojkott ötletével kapcsolatban kérték ki a volt elnök tanácsát.

Végül a bojkott azért ért véget egyetlen nap után, mert a vagyonosabb játékosok rájöttek, hogy a fiatalabbak számára egy elhúzódó sztrájk komoly anyagi terhekkel járna.

Obama szóvivője is megerősítette a konferencia-beszélgetés tényét. Mint a CNN-nek elmondta, kosárrajongóként a volt elnök rendszeresen egyeztet a játékosokkal és a liga vezetőivel. Katie Hill hozzátette, Obama "örömmel adott tanácsot szerda éjjel az NBA játékosok egy kis csoportjának, hogy miként tudnák a Jacob Blake lövöldözés kapcsán bátor kiálássukkal előmozdítani közös ügyet."

Kapcsolnak el a nézők

Az NBA látványos performanszait úgy néz ki, a közönség annyira nem díjazza. A világjárvány miatt hazakényszerült milliók ellenére az NBA még a sztárokat felvonultató élő sporteseményeivel sem tudja a TV elé ültetni a rajongóit. Öt éve nem volt olyan rossz a nézettség mint a napokban.

A Sports Media Watch elemzése szerint az ABC nézettségi mutatói 23 százalékot zuhantak a korábbiakhoz képest, a Lakers legutóbbi meccse volt az elmúlt öt év legkevésbé nézett mérkőzése.

Igaz, a nézettségi adatok zuhanása már a korábbi években, jóval a járvány előtt megkezdődtek, már a 2018-2019-es szezonban is 12 százalékos zuhanást tapasztaltak.

A Sport Illustrated azt is megjegyzi, hogy 2025-ben az NBA TV szerződései lejárnak, így hamarosan el kell kezdeniük újratárgyalni a korábbi 24 milliárd dolláros közvetítői szerződést. Ha ezek a nézettségi trendek folytatódnak, azt valószínűleg az egész liga megszenvedi majd.

(CNN, Sports Illustrated, Sports Media Whatch)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!