Nyakunkon a papírválság: a WC-papírt, a magazinokat és a könyvnyomtatást is veszélyezteti a hiány és a drágulás
Volt olyan nyomda, ahol a beszállító idén már négyszer emelt árat
Nyakunkon a papírválság: a WC-papírt, a magazinokat és a könyvnyomtatást is veszélyezteti a hiány és a drágulás

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 10. 27.
A G7 beszámolója szerint a gázárak, az építőipari alapanyagok árainak drágulása és az autóipart érintő magnéziumhiány mellett a papíriparban is olyan káosz alakult ki, melyre „a háború óta nem volt példa.”

Akadozó ellátás és hatalmas áremelkedés tapasztalható, mely a WC-papíroktól elkezdve a zsömle papírzacskóját át a nyomtatott újságokig és keménykötésű könyvekig számos terméket érintheti majd. 

Volt olyan nyomdaipari cégvezető, akinek papíros beszállítói négyszer emeltek árat az idei évben. A hazai papíripar október közepén válságüzemmódba kapcsolt.

Az okok a járványhelyzetben és a műanyag kivonásában keresendőek.

Az építőiparhoz hasonlóan elszállt a papír legfontosabb alapanyagának, a cellulóznak az ára, minden eddigi csúcsot megdöntve. Szeptemberre az áremelkedés mellett hiány is kialakult a piacon.

Bodrogai Ferenc, a Magyar Piszke Papír cégvezető-tulajdonosa a G7-nek úgy nyilatkozott, hogy a papírpiacon

„a háború óta nem volt ilyen káosz”.

A különböző műanyag termékek betiltása miatt például sok terméket papíralapú helyettesítőkkel váltottak ki, illetve megugrott a keresletet az újrahasznosított papír iránt is, amire nehezen tudtak átállni az ágazatok, és jelentős drágulást hozott a hulladékpapírt illetően is.

A különböző papírral dolgozó cégek jelentős része már most nem kap elég alapanyagot, ami főként a keménykötésű könyvek nyomtatását érinti, de hiány van a magazinpapírokból, a címkepapírokból és a trend a csomagolóanyagokat, bolti papírtasakokat, és akár a WC-papírokat is elérheti. 

(G7/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!