Novák Katalin: a keresztény politikai alternatíva Magyarországon és Floridában is működik
Novák Katalin: a keresztény politikai alternatíva Magyarországon és Floridában is működik

Forrás: Facebook/Novák Katalin

2023. 03. 10.
A keresztények politikai szerepvállalása, a fiatalok részvétele a közéletben és a magyar családpolitika jelentősége álltak a magyar köztársasági elnök előadásnak középpontjában a délnyugati-floridai Ave Maria Egyetemen tartott előadásban csütörtökön.

Rámutatott, hogy a kormányzás keresztény alapú alternatívája működőképes a gyakorlatban és nem csupán elmélet. Ahhoz, hogy ez elérhető legyen szükség van a végrehajtáshoz szükséges kormányzati hatalomra, hiszen a puszta alapelvekkel a cselekvéshez szükséges hatalom nélkül semmit nem lehet elérni, ahogyan "a puszta végrehajtó hatalom jó alapelvek nélkül szintén semmit sem ér" - tette hozzá

Az államfő azt is hangsúlyozta, hogy ez a keresztény politikai alternatíva egy járható út, és hozzátette, Floridában - ahol az előadás elhangzik - szintén megtapasztalható, hogy ezek az alapelvek a gyakorlatban is működnek, és az emberek többsége számára vonzóak tudnak lenni. Már csak ezért is ki kell tartani mellettük, és soha nem feladni - hívta fel a figyelmet.

A magyarországi keresztény alapelvű politizálás szempontjairól szólva kiemelte a szabadságot, ahogy fogalmazott a magyar "egy szabadságszerető nemzet".

"Aki Magyarországra látogat megtapasztalja, hogy mit jelent a valós szabadság"

- fűzte hozzá. Ennek részeként említette a szólás valódi szabadságát, a gondolkozás szabadságát, és azt, hogy szabadon lehet élni, ami jelenti azt is, hogy az ember a mindennapok szintjén élvezheti a szabadságát. Valóban kimondhatja, amit gondol és úgy élhet, ahogy helyesnek gondolja, aminek nem lesznek negatív következményei az életére nézve - fejtette ki Novák Katalin.

Sajnálatosnak nevezte, hogy ma a világ sok részén elméletben az állam szabadságról beszél, gyakorlatban ugyanakkor, ha valaki nem a fősodorral halad az megtapasztalja a hátrányos következményeket.

A keresztény gyökerű alapelvek gyakorlati megvalósításának példájaként a magyar családpolitika lépéseit nevezte, amelyekkel kapcsolatban a floridai egyetemi közönség előtt kijelentette, hogy ez egy olyan terület, amiért keményen harcoltak több, mint egy évtizeden keresztül. Elmondta, hogy a családpolitikai lépések elindításakor nagyon nehéz demográfiai helyzetben volt Magyarország, amely a nyugati világhoz hasonlóan alacsony születésszámokkal küzd. Rámutatott, hogy egy évtized alatt a termékenységi ráta 1,27-ről, 1,6-ra emelkedett, ami Európában a legnagyobb arányú javulás.

Elmondta, hogy Magyarország a GDP-je 6 százalékát fordítja ma családtámogatásra, ami nagyon magas arány összevetve azzal, hogy a NATO elvárása a tagállamoktól, a bruttó hazai jövedelem 2 százalékát kitevő védelmi kiadás.

Mi úgy gondoljuk, hogy ha nincsenek gyerekek, akkor nincsenek családok, és jövő sincs

- fogalmazott az államfő, hozzátéve, hogy a jövő garanciáját a gyerekek jelentik, és a magyar családpolitika eredményességét igazolja a házasságok számának megkétszereződése és a terhességmegszakítások számának harmadára csökkenése is.

Az amerikai egyetemi hallgatóknak saját személyes tapasztalatára is hivatkozva az államfő azt a tanácsot adta, hogy nem éri meg kihagyni azt, hogy az embernek gyereke és családja legyen.

A Sándor-palota kommunikációs igazgatója a megbeszélésről közölte, hogy a köztársasági elnök és a floridai kormányzó ugyanúgy kiállnak a hagyományos értékek mellett, mint a család védelme, a szülők neveléshez való jogának biztosítása vagy éppen a határvédelem. Farkas Vajk beszámolt arról is, hogy Ron DeSantis elismeréssel szólt Magyarország eredményeiről, külön kiemelve az államfő családok védelmében tett erőfeszítéseit.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!