Nem használják a „múmia” szót több brit múzeumban, mert a kifejezés tárgyiasítja az elhunytakat
Nem használják a „múmia” szót több brit múzeumban, mert a kifejezés tárgyiasítja az elhunytakat

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 25.
A skót nemzeti múzeumban lecserélték az összes feliratot, amelyeken a “múmia” kifejezés szerepelt, és helyettük a “mumifikált személyt” vagy “mumifikált maradványokat” használják.

Több másik múzeum szerint sem politikailag korrekt az elhunyt ókori egyiptomiakat múmiáknak nevezni, mert ez tárgyiasítja az elhunytakat, viszont ha a “mumifikált nő” vagy férfi, gyerek szavakat használják, azzal megadják a tiszteletet a maradványoknak.

“A ‘múmia’ szó nem helytelen, de tárgyiasító kifejezés, miközben a ‘mumifikált személy’ a látogatókat arra ösztönzi, hogy a személyre gondoljanak” - magyarázta a skót nemzeti múzeum szóvivője.

A “múmia” szót azért is igyekeznek újabban kerülni a brit múzeumokban, mert horrorfilmekben ezt használták természetfeletti erővel rendelkező egyiptomi szörnyekre, ráadásul a szónak “gyarmati múltja” is van, mert egy arab szóból ered.

A múzeumok új szóhasználatát sokan kritizálták.

A múmia átka miatt kezdenek megbolondulni a tudósok”

- vélekedett David Abulafia, a Cambridge Egyetem professzora.

Az egyik múzeum azzal védekezett, hogy nem tiltották be a kifejezést, de arra törekednek, hogy a “mumifikált személy” neve fel legyen tüntetve a leleteknél, hogy tudják a látogatók, hogy valaha ők is éltek.

(Daily Mail / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!