Navracsics: ma más prioritásokat követ a Fidesz, mint én - de ebben nem látok gondot
Interjú Magyarország volt uniós biztosával, jelenlegi kormánybiztossal
Navracsics: ma más prioritásokat követ a Fidesz, mint én - de ebben nem látok gondot

Fotó: Burger Zsolt

2021. 04. 16.
Saját bevallása szerint időnként szokott vitatkozni Orbán Viktorral, a kritikáit igyekszik személyesen neki intézni - van, hogy sikerül meggyőznie, sokszor pedig a miniszterelnök győzi meg őt. Navracsics Tibor a Heteknek adott interjújában beszélt arról, hogy miért került ki a szűkkörű vezetésből, hogyan változott meg a Fidesz, és miben látja máshogy a magyar kormány és az uniós vezetés közötti konfliktust. 

"Nem gyanúsítom egyetlen párttársamat sem, hogy kiszorított volna. Nem is kellett engem kiszorítani. Volt időszak, amikor jelentősebb szerepet játszhattam a Fideszben, mert éppen ott volt a fókusz, ahol az én személyes fókuszom"

- fogalmazott Navracsics Tibor azzal kapcsolatban, hogy vajon miért távolodott el ennyire látványosan a "tűzközelből". Mint mondja, a párt most már más prioritásokat követ, mint amiket ő - de ebben nem lát gondot. 

Azt elismeri, hogy a brüsszeli időszak alatt sokat változott, de a volt uniós biztos azt igyekezett leszögezni, hogy a magyar belpolitikára vonatkozó politikai nézetei kevéssé változtak.

"Én ezt nem úgy fogom fel, hogy ha valakinek európai identitása van, akkor kevesebb ettől a magyar identitása"

- magyarázta a Heteknek Navracsics. A kormánybiztos politikai veszteségnek tartja, hogy a Néppárt és a Fidesz szétváltak, szerinte sokáig megtárgyalható lett volna a fennálló konfliktus, "de egy idő után sem a Néppárt, sem a Fidesz nem tett ebbe az irányba erőfeszítéseket."

Navracsics leszögezte, arra általában figyel, hogyha kritikai megjegyzése van, akkor az Orbán Viktornak mondja el először, nem híve az újságon keresztüli üzengetésnek. Elmondása szerint, ezeket a miniszterelnök többször jól fogadja és van, hogy igazat is ad neki, és sokszor fordítva is így van, hogy Orbán győzi meg őt egy-egy kérdésben. 

A saját politikai ambícióit tekintve emlékeztetett arra, hogy korábban mindig azzal jöttek, hogy ő lesz-e Orbán Viktor alternatívája.

"Kétségbeestem, hogy nekem semmilyen ambícióm nincs arra, hogy akár miniszterelnök legyek, akár Orbán Viktor alternatívája"

- fogalmazott. Hozzátette, ahogyan most a magyar kormány és az ellenzék között zajlik a diskurzus, ott rá nincsen szükség. "Ebben a politikai nyelvezetben, logikában én diszfunkcionális vagyok, de el tudok képzelni egy olyan Magyarországot, ahol jól érezném magam politikai értelemben is" - vélekedett. 

A Hetek azon kérdésére, hogy mi az, ami a mai napig "a Fideszben tartja", Navracsics azt válaszolta, hogy a polgári Magyarország, aminek a megvalósításához jelenleg, leginkább a Fidesz-KDNP-ben látja az erőt.

"Ha a Fidesz erről látványosan, nyilvánosan lemond, az nyilván egy nehéz helyzet lenne számomra is. Erről jelenleg nem mondott le"

- magyarázta. 

A jövő évi országgyűlési választásokkal kapcsolatban úgy vélekedik, a Fidesz azért fogja megnyerni a választást, mert szerinte a választási győzelemhez az ellenzék részéről nem elég az, hogy csak az tartja össze őket, hogy nem akarják Orbán Viktort miniszterelnöknek. "Az ellenzék nem tud olyan egységes platformon kialakítani, ami alkalmassá tenné arra, hogy egy eredményes kormányzást bonyolítsanak le összességében. Ezt pedig szerintem a választópolgárok is látni fogják" - fogalmazott Navracsics.

A teljes interjút az alábbi linkre kattintva olvashatják el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!