Mit gondolnak az abortusz-törvény módosításáról? Megkérdeztük a hazai pártokat
Megoszlanak a vélemények a „szívhang-rendeletről”
Mit gondolnak az abortusz-törvény módosításáról? Megkérdeztük a hazai pártokat

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 14.
A hazai abortusztörvény módosítását sokan üdvözölték, mások viszont elítélték a kezdeményezést. Megkérdeztük a hazai pártokat, hogy mit gondolnak az abortusz-kérdésről és a rendelet-módosításról.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtöktől a belügyminiszteri rendelet módosítása miatt már a terhességmegszakítást igénylő nőknek be kell mutatniuk egy igazolást, mely szerint meghallgatta a gyermeke szívhangját. Lapunk megkérdezte a hazai parlamenti pártokat, hogy mit gondolnak az abortusztörvény-módosításról.

Az MSZP álláspontját Kunhalmi Ágnes Facebook-bejegyzése tükrözi. Az MSZP társelnöke szerint a nők „fájdalmas, lélektépő küzdelem” után döntenek a terhességmegszakítás mellett, és „minden abortusz mögött valódi tragédia áll”.

A Momentum Mozgalom arról tájékoztatta lapunkat, hogy egyértelmű cél „az abortuszok számának jelentős csökkenése, hiszen senki nem akar abortuszt”.
A párt szerint viszont ezt nem szabályozások módosításával lehet elérni, hanem azokat a problémákat kellene megoldani, „amelyek az abortusz felé terelik a nőket”.

Abortuszvita helyett elsődlegesen az abortuszok megelőzésére kellene nagyobb hangsúlyt fektetni. A legtöbb abortusz nem az abortusz tiltásával vagy szigorításával előzhető meg, hanem a megfelelő felvilágosítással, és azzal, hogy a fogamzásgátló eszközök minél olcsóbban, minél könnyebben elérhetők legyenek, stigma nélkül”

- véli a Momentum Mozgalom.

A szervezet szerint csökkenteni lehetne a terhességmegszakítások számát, ha az állam biztosítaná azt, hogy mindenki megfelelő információhoz jusson a gyerekvállalással és a fogamzásgátlás lehetőségeivel kapcsolatban. Fontos lenne a gyermekvállalás megfelelő körülményeinek a megteremtése is (oktatás, biztos megélhetés) azok számára, akik gyermeket szeretnének.

„Ha egy kormányzat valóban szeretné az abortuszok számát csökkenteni, a megszületendő életeket értéknek tartja és törekszik arra, hogy a gyermekvállalás tudatos és megfontolt döntés eredménye lehessen, akkor a megelőzésre, a felvilágosításra, a fogamzásgátlás elérésének könnyítésére, valamint az anyává váló nők és férfiak életének támogatására kellene a hangsúlyt helyeznie” - írta a párt.

A Momentum Mozgalom szerint aggasztó, hogy a terhességmegszakítás szigorításával nem a várt gyerekek száma fog nőni, hanem „az illegális abortuszba belehaló nőké, a meggyilkolt csecsemőké és az elhanyagolt, bántalmazott gyerekeké”, ráadásul a szívhang meghallgatásának kötelezettsége miatt több lesz a lelki sérült ember.

A Jobbik abortusszal kapcsolatos véleményét Gyöngyösi Márton fogalmazta meg Facebook-bejegyzésében, melyben arról írt, hogy a párt régóta szorgalmazta, hogy a magzatok védelme érdekében előfeltétel legyen a szívhang meghallgatása.

Konzervatív és jobboldali politikai erőként a
Jobbik határozottan ellenzi azt a liberális szemléletet, miszerint az abortusz egy alapvető jog, és egyáltalán nem kell korlátozni”

- írta Gyöngyösi.

A Jobbik elnöke szerint azonban a belügyminisztériumi rendelet nem valódi intézkedés, és magzatok életét sem fogja megmenteni, mindössze arra jó, hogy egymásnak ugrassza az embereket.

A pártelnök is a felelős családtervezés és a fiatal családosok támogatásának, az oktatásnak és az örökbefogadás elősegítésének a fontosságát hangsúlyozta, és kifogásolta a társadalmi egyeztetés hiányát is a rendelet-módosítás kapcsán.

A DK ugyan nem reagált lapunk megkeresésére, de a párt Facebook-oldalán azt írta, hogy „Orbánék titokban szigorítják az abortusz feltételeit: a terhesség megszakításához most már igazolás szükséges a meghallgatott szívhangról is! Számos országban kezdődött így az abortusz betiltása”.

Ráczné Földi Judit online sajtótájékoztatójában azt követelte, hogy a kormány árulja el, milyen további szigorításra készülnek. Székesfehérvár önkormányzati képviselője kifogásolta, hogy a „szélsőjobboldali ihletésű” rendelet miatt a terhességmegszakítást igénylő nők kicsúszhatnak az időből, hiszen még egy dokumentumot be kell szerezniük ahhoz, hogy elvégeztethessék az abortuszt a terhesség 12. hetéig.

A politikus emellett azt is aggályosnak tartja, hogy a Belügyminisztérium parlamenti egyeztetés nélkül módosította a rendeletet.

A legfontosabb kérdés ma az, hogy mi lesz a következő szigorítás. (…) Az abortusz betiltása
egy jól körülhatárolható folyamat. Hasonlóan zajlott le mindenhol, ahol ez megtörtént, általában ez volt az első lépés. Az abortuszellenesek sehol sem merték az emberek szemébe mondani, hogy semmibe veszik a nők jogait, és semmibe veszik,
hogy ők felelnek saját magunkért. Inkább
mindenütt ájtatos tekintettel bújtak a
szívhangról szóló, képmutató beszédek mögé”

- mondta a DK képviselője.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom szerint nem a nehéz döntés előtt álló nőket kellene lelki teher alá helyezni, hanem „a kormánynak kell olyan gazdasági, társadalmi és kulturális körülményeket biztosítania, ahol a gyermekek számára biztosított a megfelelő egészségügyi ellátás, az oktatási rendszer minden gyermek számára elérhető, nem kirekesztő, és a fiatal családokat nem hitelekkel, hanem bérlakásprogramokkal és elérhető áron kínált lakásokkal támogatják”.

A párt lapunkat arról is tájékoztatta, hogy támogatja a szexuális felvilágosítást minél fiatalabb korban, hogy ezzel is mérsékelni lehessen a terhességmegszakítások számát.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke elkötelezett a keresztény értékek iránt, így számára minden magzat védelme fontos, hétgyermekes családapaként ezt a kérdést kiemelten kezeli, de senkit sem korlátozna abban a jogában, hogy döntsön a terhesség kimeneteléről - írta a Mindenki Magyarországa Mozgalom.

Én konzervatív vagyok ebben a témakörben, a
drága gyermekeimet is erre tanítottam, és a keresztény hitem is arra mutat, hogy védjük a magzatot a megfoganás pillanatától, de ezernyi élethelyzet adódhat, ezernyi egyedi sors, ezért
a társadalmunk női tagjainak a döntési szabadságát nem a törvény erejével, hanem példamutatással, felvilágosító programokkal és a gyermekvédelem megújításával kell biztosítani”

- nyilatkozta Márki-Zay Péter.

Kerestük a Fidesz, az LMP és a Párbeszéd Magyarországért sajtóosztályát, de egyelőre nem érkezett válasz. Cikkünket frissítjük, ha tájékoztatják lapunkat az álláspontjukról.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!