Minden vádpont alól felmentették a fiút, aki lelőtte a rá támadó BLM-tüntetőket
Biden dühös, Amerika-szerte tüntetések vannak
Minden vádpont alól felmentették a fiút, aki lelőtte a rá támadó BLM-tüntetőket

Forrás: Youtube/Fox News

2021. 11. 20.
Minden vádpont, köztük a szándékos emberölés vádja alól is felmentették Kyle Rittenhouse-t, aki 2020-ban a Wisconsin állambeli Kenosha városában lezajlott zavargások közepette lelőtt két tüntetőt, aki belehalt sérüléseibe, egy harmadikat pedig megsebesített.

A Kenosha városában zajló per végén, három és fél napon át tartó tanácskozás után az esküdtszék pénteken kora este egyhangúlag úgy döntött, hogy

Rittenhouse az ellene felhozott öt vádpont egyikében sem bűnös.

Michael Graveley, Kenosha megye kerületi ügyésze pénteki nyilatkozatában kijelentette, hogy tiszteletben tartják az esküdtszék ítéletét, de az önvédelem kérdését továbbra is vitatottnak tartja. "Arra kérünk mindenkit, hogy békésen fogadja el az ítéletet, és ne folyamodjék erőszakhoz!" - tette hozzá Graveley.

Rendőrök lőttek meg egy bűnözőt, fosztogatással "tüntettek" mellette

A Chicago és Milwaukee között fekvő Kenoshában 2020 augusztusában törtek ki a zavargások, miután két rendőr intézkedés közben lelőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et, aki deréktól lefelé megbénult. A 29 éves férfi ellen letartóztatási parancs volt érvényben egyebek mellett szexuális bántalmazás miatt, kés volt nála és ellenállt az intézkedésnek.

Az ügyészség később úgy döntött, hogy nem emelnek vádat a rendőrök ellen.

A rendőri intézkedésről készült felvételek nyilvánosságra hozatala után tüntetéssorozat kezdődött, amelynek során - többek között a Black Lives Matter (BLM, Fekete életek számítanak) mozgalom tagjai - lakóépületeket és boltokat gyújtottak fel. Kijárási tilalmat kellett elrendelni és kivezényelték a Nemzeti Gárda katonáit is.

Egy 17 éves srác, aki megvédeni ment a helyieket

Az akkor 17 éves Rittenhouse - állítása szerint - tavaly augusztus 25-én azért utazott Kenoshába, hogy megvédje a tüntetők pusztításától a helyieket. A fiatalember AR-15-ös félautomata fegyverével érkezett a helyszínre. Két tüntetőt - a 36 éves Joseph Rosenbaumot és a 26 éves Anthony Hubert - akkor lőtt le, amikor azok rátámadtak. A 27 éves Gaige Grosskreutzot, aki lőfegyverrel közelített felé, megsebesítette. Rittenhouse-t másnap vették őrizetbe, november óta - óvadék ellenében - szabadlábon védekezhetett.

Habár a közösségi oldalakon elterjedt, hogy Rittenhouse három fekete férfit lőtt meg, a valóságban a sebesültek mind fehér férfiak voltak. Rosenbaum üldözte a fiatal fiút és a fegyverét próbálta elvenni, Huber egy gördeszkával verte a fegyveres tindézsert, amikor a halálos lövést kapta. Grosskreutz pedig fegyvert rántott a fiúra, amikor meglőtték.

Rittenhouse ügyvédei a tárgyalás során végig önvédelemre hivatkoztak, és ezt a szemtanúk egyike is megerősítette. Az ügyészek viszont azzal vádolták a fiatal férfit, hogy "bajt keresni" utazott Kenoshába, és a gyilkosságokat jogilag nem lehet önvédelemnek tekinteni.

Amennyiben bűnösnek találták volna szándékos emberölés bűntettében, életfogytiglani börtönbüntetést kapott volna.

Biden korábban a "fehér felsőbbrendűség" hívének nevezte a fiút

Joe Biden amerikai elnök pénteken közleményt adott ki, amelyben leszögezte: bár sok amerikain vehet erőt a düh és az aggodalom, ahogyan rajta is, el kell fogadni az esküdtszék döntését.

"Az esküdtszéki rendszer működik, és ezt fent is kell tartanunk"

- fogalmazott amerikai elnök. Biden 2020-ban - még elnökjelöltként - nyilvánosan is a "fehér felsőbbrendűség" hívének bélyegezte Rittenhouse-t. Kamala Harris alelnök szerint még sokat kell dolgozni azért, hogy "az igazságszolgáltatást mindenkit egyenlőként kezeljen".

Az egyik áldozat, Anthony Huber szülei közleményben tudatták, hogy nem értenek egyet a felmentő ítélettel. "A mai ítélet azt jelenti, hogy nem kell felelősségre vonni azt, aki meggyilkolta a fiunkat. Azt az elfogadhatatlan üzenetet közvetíti, hogy felfegyverzett civilek bármelyik városban megjelenhetnek, erőszakra buzdíthatnak, majd az általuk teremtett veszélyt arra használhatják fel, hogy igazolják emberek lelövését az utcán." - fogalmaztak.

A bíróság ítélete után több amerikai nagyvárosban zavargások törtek ki. A beszámolók szerint az utcára vonulók több városban gyújtogattak, rongáltak és fosztogattak.

(MTI/Hetek/Fox News)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!