Mesterházy az ellenzéki esélyekről: Ha nincs változás, 2022 januárjára 1 százalékra zuhanhat az MSZP
Interjú a Hetek legfrissebb lapszámában
Mesterházy az ellenzéki esélyekről: Ha nincs változás, 2022 januárjára 1 százalékra zuhanhat az MSZP

Forrás: Dósa Győző

2020. 09. 04.
Szeptember közepén tisztújítást tart a Magyar Szocialista Párt, amelyen Mesterházy Attila is indul a pártelnöki tisztért. A politikus a Heteknek adott interjújában beszélt arról, miért van történelmi mélyponton a baloldali párt és mit lehetne tenni a fennmaradás érdekében. 

"Míg a választópolgárok számára világos, hogy a DK és a Momentum mit képvisel, addig az MSZP szinte láthatatlan"

- fogalmazott Mesterházy. Szerinte a pártnak sokkal karakteresebb üzenetet kellene képviselnie, és azt sokkal hatékonyabban kommunikálnia. Hozzátette, szerinte a kongresszus küldötteinek el kell döntenie, hogy szeretnék-e, hogy az MSZP eltűnne, "ahogy az MDF, SZDSZ és a Kisgazdák". 

Erre valós az esély, Mesterházy az interjúban elmondta, hogy egy barátja által készített modell alapján, ha az eddig tapasztalt népszerűség-csökkenést veszik figyelembe, "akkor 2022 januárjára nagyjából 1 százalékon lesz az MSZP." Mint fogalmazott,

"most van az utolsó esélye a pártnak", hogy megfordítsa ezt a folyamatot. 

A karakteres üzenetet Mesterházy úgy határozta meg, hogy nekik releváns választ kell adniuk az egyenlőtlenségek válságára, a demokratikus és ökológiai válságra is. Az elmúlt időszakban megerősödő Momentummal és Demokratikus Koalícióval kapcsolatban a szocialista képviselő elmondta, jól láthatóan hangsúlyt fektetnek a fiatalok megszólítására, amit az MSZP-nek is meg kell tennie.

"18 és 25 év között effektíve nincs szavazója az MSZP-nek, mikroszkóppal kell keresni"

- magyarázta. 

Gyurcsány Ferenc szerepével kapcsolatban Mesterházy leszögezte, meghatározó szerepe lesz a DK elnökének a következő időszakban, ezért együtt kell vele működni, mert csak így tudják leváltani az Orbán-rendszert. "Akármerre járok, minden szavazópolgártól azt hallom, hogy még az ördöggel is cimborálni kell, hogy elzavarjuk ezt a kormányt. Ez igaz az MSZP-re, Gyurcsányra, Momentumra, Jobbikra is" - hangsúlyozta. 

A várható miniszterelnök-jelöltek között Mesterházy Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András nevét is említette Karácsony Gergely mellett, de hozzátette, ő el tudna képzelni egy szakértői kormányt is egy esetleges 2022-es győzelem esetén. 

A teljes interjú a Hetek pénteken megjelent lapszámában olvasható.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!