Megnyirbálnák a techóriások hatalmát Európában
Hatalmas bírságokra számíthatna a Facebook, a Google és társaik, ha megszegik az EU új szabályait
Megnyirbálnák a techóriások hatalmát Európában

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 16.
Az Európai Unió kedden a közösségi médiára, az online piacokra és az Európai Unióban működő egyéb online platformokra kiterjedő jogszabályjavaslatokat jelentett be, melyek még szigorúbb keretek közé szorítják a techóriások blokkban folytatott üzleti tevékenységét.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A reformokkal a fogyasztók alapvető jogai védelmét szeretnék javítani az online térben, a méltányosabb és nyitottabb digitális piacokat szeretnének előmozdítani, valamint a kisebb platformok, a kis- és középvállalkozások és az induló vállalkozásokat támogatni.

Az új szabályok továbbá betiltanák az olyan online platformok által előírt tisztességtelen feltételeket, amelyek megakadályozzák az egységes piac kiteljesedését az Európai Unióban.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa a javaslatokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a szigorítások garantálnák az internet felhasználok számára,

hogy biztonságos termékek és szolgáltatások széles választékához férjenek hozzá, továbbá hogy az európai vállalkozások szabadon és tisztességesen versenyezhessenek a digitális piacokon.

A jogszabályok szerint:

Azokat a vállalatokat, amelyeknek több mint 45 millió uniós felhasználóval rendelkeznek, digitális kapuőrként jelölnék meg, így szigorúbb előírások vonatkoznának rájuk.

A cégeket éves forgalmuk 10 százalékáig bírságolhatnák a versenyszabályok megsértése miatt.

Megkövetelhető az is, hogy eladják egyik cégüket vagy annak egy részét 

Azok a platformok szolgáltatásait, amelyek nem hajlandóak betartani a szabályokat, és "veszélyeztetik az emberek életét és biztonságát", "végső megoldásként" átmenetileg felfüggeszthetik.

A vállalatoknak minden tervezett fúzió vagy felvásárlás előtt tájékoztatniuk kell az EU-t.

Meghatározott típusú adatokat meg kell osztani a szabályozókkal és a riválisokkal.

A saját szolgáltatásaikat előnyben részesítő vállalatok törvényen kívül helyezhetők.

A platformokat nagyobb felelősség terhelné az illegális, zavaró vagy félrevezető tartalmakért.

A törvénytervezet alapján továbbá teljes bevételük 6 százalékának befizetésével, vagy az uniós piacról való ideiglenes kitiltással büntethetnék a szolgáltatókat "az európai polgárok biztonságát veszélyeztető súlyos és ismételt törvénysértések esetén".

Ahogy arról a közelmúltban beszámoltunk, nem az EU az egyetlen, aki igyekszik "megregulázni" a Facebookhoz, Google-hez és Amazonhoz hasonló techóriásokat. 

Az amerikai szövetségi monopóliumellenes hatóságok és több tucat amerikai állam kettős jogi támadást indított a Facebook ellen a múlt héten, melyben a világméretű közösségi hálózatbirodalommal kapcsolatos sokéves  monopolhelyzetre irányuló panaszokat igyekeznek orvosolni. A perek végén a techóriás akár a világ két legnépszerűbb mobilapplikációjának tulajdonjogát is elveszítheti. 

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!