Még a nigériai keresztények lemészárlását is a klímaváltozással kötötte össze az Európai Parlament
Nem ismerték el teljes mértékben a saría törvények, és az iszlám szélsőséges csoportok által jelentett fenyegetést
Még a nigériai keresztények lemészárlását is a klímaváltozással kötötte össze az Európai Parlament

Illusztráció(Shutterstock/Jordi C)

2024. 02. 08.
 Az Európai Parlament ma elfogadott sürgősségi állásfoglalásában határozottan elítélte a keresztényeket ért karácsonyi erőszakos cselekményeket Nigériában. A szöveg azonban nem ismeri el teljes mértékben a saría törvények, az iszlám szélsőséges csoportok által jelentett fenyegetést, inkább "az éghajlatváltozás" és a "környezetromlás" szerepét emeli ki a helyzet gyökérokaiként.

2023 karácsonyán legalább 195 keresztényt gyilkoltak meg fuláni fegyveresek Nigéria legalább 20 közösségében. Több mint 300 keresztény szenvedett sérüléseket vagy vesztette el otthonát az atrocitásokban. 

A jelentések szerint 8 templomot gyújtottak fel, és 15 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására a támadások miatt.

"Váratlanul ért minket a támadás, és aki tudott futni, az a bozótba menekült. Akik nem tudtak, azokat elkapták és machetékkel megölték"

- nyilatkozta Magit Macham helyi lakos a Reutersnek. 

"Miközben üdvözöljük, hogy az Európai Parlament elismeri a keresztények ellen elkövetett szörnyű karácsonyi mészárlást, csalódással tölt el, hogy az állásfoglalás minimalizálja az erőszak vallási okait, miközben olyan kérdéseket emel ki, mint az éghajlatváltozás.

A klímaváltozás nem vezet ahhoz, hogy emberek egész keresztény falvakat mészárolnak le"

- nyilatkozta Dr. Georgia Du Plessis, az ADF International jogi képviselője az elfogadást követően.  

A keresztények Nigériában különösen kiszolgáltatottak és kiemelt célpontok. Naponta átlagosan 14 nigériai keresztény hal meg. 

Az állásfoglalás elfogadását megelőző vitában több európai parlamenti képviselő aggodalmát fejezte ki az iszlám szélsőségesség és a terrorizmus az erőszakos támadásokban és gyilkosságokban játszott szerepének minimalizálására tett kísérletek miatt.

(ADF/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!