Már zajlik az evakuáció Hegyi-Karabahban, az EU tűzszünetre szólította fel a feleket
A Kreml nem tudta megerősíteni, hogy előre tudott volna az azeri hadműveletről
Már zajlik az evakuáció Hegyi-Karabahban, az EU tűzszünetre szólította fel a feleket

Forrás: Shutterstock/Edward Crawford

2023. 09. 20.
Az örmény-azeri konfliktussal kapcsolatban a fő feladat az el nem ismert köztársaságban élő emberek biztonságának szavatolása, valamint Jereván és Baku meggyőzése arról, hogy hagyjanak fel az erőszakkal - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Mindeközben az Európa Tanács közleményében ítélte el Azerbajdzsán katonai hadműveletét és azonnali tűzszünetre szólított fel.

"Azerbajdzsán katonai műveletével kapcsolatban számunkra az első (Hegyi-)Karabah békés lakosságának - az örmény lakosságnak - a biztonsága, ennek érdekében minden intézkedést meg kell tenni. Mindkét féllel kapcsolatban állunk.

Hadseregünk azon dolgozik, hogy a rendezési folyamatot visszatereljük a politikai és diplomáciai síkra"

- mondta Peszkov.

A moszkvai katonai tárca kedd este közölte, hogy az orosz békefenntartó erők 469 embert, köztük 185 gyereket menekítettek ki Hegyi-Karabah veszélyes övezeteiből, kilenc sebesültet pedig, köztük négy gyereket orvosi ellátásban részesítettek.

A békefenntartó erők parancsnoksága a szemben álló feleket a tűz beszüntetésre szólította fel.

Peszkov rámutatott, hogy a Kreml szerint a diplomáciai rendezés egyetlen "érdemi alapja" a harci cselekmények beszüntetéséről 2020-ban megszületett orosz-azeri-örmény háromoldalú megállapodás.

Hozzátette, hogy figyelembe kell venni az új realitásokat, vagyis azt, hogy az örmény fél elismerte Azerbajdzsán területét az 1991-es állapotok szerint.

Peszkov azt mondta, nem tudja megerősíteni, hogy Oroszországot előre tájékoztatták volna az Azerbajdzsán által megindított hadműveletről.

Baku korábban azt közölte, hogy tájékoztatta "terrorellenes hadműveletéről" az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságát. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a békefenntartók csak néhány perccel a művelet megkezdése előtt értesültek az azeri katonai akcióról.

Az EU válasza

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden nyilvánosságra hozott közleményében elítélte Azerbajdzsán "agresszív katonai hadműveletét Hegyi-Karabahban", és azonnali tűzszünetre szólított fel.

Emellett az EU több vezetője is aggodalmát fejezte ki a konfliktus kiújulása miatt.

A bakui kormányzat kedd reggel jelentette be, hogy terrorelhárító műveletet indított a főként örmények lakta, azeri területen található Hegyi-Karabahban. Az örmény kormányfő szerint viszont etnikai tisztogatásról van szó, és az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. A nemzetközi közösség számos képviselője a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!