„Két keresztény ország esetében így helyes” - helyreáll a diplomáciai kapcsolat Magyarország és Örményország között
„Két keresztény ország esetében így helyes” - helyreáll a diplomáciai kapcsolat Magyarország és Örményország között

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

2022. 12. 02.
Szijjártó Péter a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolat közel tíz év után helyreáll.

Ahogy arról beszámoltunk, a két ország viszonya azután romlott meg, hogy a magyar kormány 2012-ben kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkosként elhíresült azeri katonát, Ramil Safarovot, aki egy Budapesten tartott NATO-nyelvtanfolyamon részt vevő örmény hallgatótársát baltával brutálisan meggyilkolta.

Safarovot a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a gyilkosság miatt, és a másodfokú bíróság is helybenhagyta az ítéletet tekintettel arra, hogy az azeri katona vallomásából teljesen hiányzott a megbánás.

Azerbajdzsán többször is kérvényezte Safarov kiadatását, hogy a büntetésének fennmaradó részét az országban tölthesse le, de a magyar kormány elutasította a kéréseket, de 2012-ben végül úgy döntött, hogy kiadja Safarovot.

A férfi otthon nemcsak kegyelmet kapott, hanem nemzeti hősként ünnepelték az örmény katona meggyilkolása miatt. A magyar Külügyminisztérium utólag elismerte, hogy Safarov kiadatása esetén volt esély arra, hogy le sem kell töltenie a fennmaradó büntetését otthon, de a magyar kormánynak nem volt oka azt feltételezni, hogy az azeri katona valóban amnesztiát kaphat.

Örményország 2012-ben minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Magyarországgal, most azonban a felek között megállapodás született a két állam közötti viszony rendezéséről.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy tárgyalást folytatott Aratat Mirzoján örmény külügyminiszterrel.

Több előkészítő tárgyalás és kölcsönös gesztusok után azonban a mai napon örmény külügyminiszter kollégámmal megállapodtunk diplomáciai kapcsolataink helyreállításáról. Két keresztény ország esetében ez így helyes”

- írta a magyar külügyi tárca vezetője.

A két ország közötti kapcsolat helyreállításának következő lépése a nagykövetek kölcsönös kinevezése lesz. Szijjártó szerint a Magyarországon élő örmény közösség fontos összekötő kapocs a két ország között, és a magyar kormány az elmúlt időben jelentősen megnövelte az itt élő örmények támogatását.

(MTI / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!