Leváltották a spanyol hírszerzés vezetőjét miután több kormánytag telefonját is megfigyelték ismeretlenek
Leváltották a spanyol hírszerzés vezetőjét miután több kormánytag telefonját is megfigyelték ismeretlenek

Youtube/Europa Press

2022. 05. 10.
Menesztették kedden Paz Estebánt, a spanyol hírszerző központ (CNI) vezetőjét, miután kiderült, hogy több kormánytag telefonját is megfigyelték ismeretlenek a Pegasus nevű kémszoftverrel.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az igazgató menesztését Margarita Robles védelmi miniszter jelentette be a spanyol kormány ülését követő sajtótájékoztatón, közölve azt is, hogy a hírszerzés új vezetője Esperanza Casteleiro, eddigi védelmi államtitkár lesz.

Margarita Robles egyike a kormány azon tagjainak, akiknek hivatali mobiltelefonján megtalálták a kémszoftver nyomait.

A kabinet a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy

Pedro Sánchez kormányfő, valamint a védelmi miniszter készülékéről adatokat töltöttek le 2021 májusában és júniusában.

Mint kedden kiderült, újabb tárcavezetők is érintettek: Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter mobiltelefonját szintén megfigyelték a kémszoftverrel 2021 júniusában. Luis Planas agrárminiszter telefonján viszont sikertelen próbálkozás nyomaira bukkantak - mondta Isabel Rodríguez kormányszóvivő.

Sajtóhírek szerint Arancha González Laya korábbi külügyminiszter szintén áldozata volt a megfigyelésnek, de ezt az értesülést hivatalosan nem erősítették meg.

A kormány az ügyben a központi büntetőbírósághoz fordult és átadta az eddig összegyűlt összes információt. A bíróság titkosította a nyomozást.

A hivatali telefonok vizsgálatát azután rendelték el, hogy a Citizen Lab kanadai kutatócsoport április közepén nyilvánosság hozott jelentése szerint

több, mint hatvan katalán szeparatista politikus telefonján találtak a Pegasus kémszoftverre utaló nyomokat.

A CNI most menesztett vezetője múlt hét szerdán zárt ajtók mögött tartott, parlamenti bizottsági meghallgatásán arról tájékoztatta a pártok frakcióvezetőit, hogy a hírszerző központ (CNI) 18 katalán függetlenségi politikust figyelt meg bírósági felhatalmazás alapján.    

A megfigyeltek közt szerepelt Pere Aragonés jelenlegi katalán elnök is, aki 2021 májusa óta van hivatalban, de kormányzati pozíciót 2018 júniusától tölt be az autonóm tartományban.

Pedro Sánchez miniszterelnök május 25-én a parlamentben ad tájékoztatást a képviselőknek a lehallgatási botrányról.

(MTI/Hetek)

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!