Videó: így mentette meg egy drón a tengerben fuldokló fiú életét Valenciában
Videó: így mentette meg egy drón a tengerben fuldokló fiú életét Valenciában

A fuldokló fiúnak drónnal dobtak mentőövet.(Forrás: Youtube/Telegraph)

2022. 07. 26.
Az életmentő drónokat 2017 óta használják Spanyolországban a bajbajutottak mentésére. Jelenleg 30 drónpilóta teljesít szolgálatot az ország 22 strandján.

Legutóbb egy 14 éves fiú életét sikerült drón segítségével megmenteni, aki felett összecsaptak a hullámok Valenciában. A tengerparttól nem messze vette észre a drón kezelője, hogy a fiú az életéért küzd a vízben, ezért az eszköz segítségével leeresztett egy mentőmellényt, amit a fiúnak sikerült több sikertelen próbálkozás után megragadnia.

Ezután a fiú már a felszínen tudott maradni, és az időközben jet skin megérkező vízimentők kimentették a vízből.

Amikor MEGKÖZELÍTETTÜK, láttuk, hogy a fiú nagyon rossz állapotban VAN, szinte egyáltalán nem
maradt ereje arra, hogy a felszínen maradjon, úgyhogy leküldtem neki egy mentőmellényt”

- idézte fel a történteket Miguel Angel Pedrero, a drón irányítója.

A nagy hullámok megnehezítették a mentést, és problematikus volt a drónt ilyen körülmények között irányítani - mondta Pedrero. A fiú kórházba került, de egy nappal később már elhagyhatta a kórházat.

A drónok abban segítenek az életmentőknek, hogy még idejében észre tudják venni, ha valaki a hullámokkal küzd vagy fuldoklik, amit egyébként nehezen látnának a partról.

“Ez a néhány másodperc létfontosságú lehet bizonyos esetekben, és így a mentőcsapatok sokkal nyugodtabban és óvatosabban tudják megközelíteni a [bajban lévő] személyt” - tette hozzá a drónpilóta.

(Sky News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!