Lemondott a Palesztin Hatóság miniszterelnöke
Abbász hivatalosan még nem döntötte el, hogy elfogadja-e
Lemondott a Palesztin Hatóság miniszterelnöke

Youtube/CNN

2024. 02. 26.
A gázai övezetben kialakult helyzet miatt lemondott a palesztin kormány - jelentette be hétfőn Rámalláhban Mohamed Stajje, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke.

Mint mondta, azért nyújtotta be a kabinet lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, hogy "szélesebb körű politikai konszenzust" tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a Hamász szervezet közötti konfliktus közepette.

A palesztinoknak új intézkedésekre van szükségük a Gázában kialakult "új realitások" nyomán - fogalmazott Stajje.

"A következő időszak számos kihívással jár, és olyan politikai és kormányzati változtatásokat igényel, amelyek figyelembe veszik a palesztin területeken, különösen a Gázai övezetben zajló történéseket, és a palesztin nemzeti konszenzus elérésének szükségességét" - mondta Stajje. A Palesztin Hatóság (PH) miniszterelnöke közölte, hogy egy hete tájékoztatta Abbászt lemondási szándékáról.

Mahmúd Abbász még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a kormányalakítás mandátumának visszaadását.

Rámalláhi források szerint a lemondólevél segítségével Abbász a PH-n belül a "háború utáni" reformokat próbálja majd elősegíteni. Stajje a kormányzó Fatah párt Központi Bizottságának tagja, 2019 óta látta el a miniszterelnöki feladatokat. "A következő lépés egy új megállapodás létrehozása, amely biztosítja a [palesztin] egységet.

A Palesztin Állam létrehozásáig konfliktusban maradunk Izraellel"

- idézte az izraeli média Stajje szavait lemondása után.

 A lépés az Abbászra nehezedő növekvő amerikai nyomás közepette történt. Washington célja, hogy felrázza a Hatóságot, ugyanis felerősödtek a nemzetközi diplomácia erőfeszítések a gázai harcok leállítására, és arra vonatkozóan is, hogy megteremtsék a politikai alapokat az övezet háború utáni kormányzásához.

(Reuters / MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!